Rapport: Institutioner overser tegn på overgreb mod børn

Hvis et barn møder op i børnehaven eller skolen og fortæller, at det er blevet slået derhjemme eller ligefrem kommer med fysiske tegn på overgreb, reagerer personalet resolut og sender en underretning til kommunen.

Derimod halter det mere med reaktionen, hvis barnet viser indirekte tegn på overgreb – f.eks. ændrer adfærd, opfører sig anderledes end jævnaldrende eller har gentagen modvilje mod at ville med forældrene hjem.

Det fremgår ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten af en rapport, som Deloitte har udarbejdet for Socialstyrelsen. Konklusionen i rapporten er klar: “Hermed overses potentielt overgreb, der ikke direkte italesættes af barnet”.

Situationen bekymrer i høj grad social- og indenrigsminister Astrid Krag.

– Det tænder mine advarselslamper på børnenes vegne. Det overrasker mig, at der stadig er en gråzone, hvor børn bliver slået, uden at der sker mere, fordi vi som samfund ikke reagerer hurtigt og tydeligt nok og får stoppet volden, siger hun og tilføjer:

– Her 22 år efter, at revselsesretten er afskaffet, skal ingen børn tåle at blive slået.

Ministeren vil nu indkalde de relevante parter for at undersøge, hvor der skal strammes op.

Ifølge Danmarks Statistik steg antallet af underretninger vedrørende mistanke om overgreb mod børn, herunder seksuelt eller voldeligt, fra 8.834 i 2015 til 11.727 i 2018.

 

Forfatter

Related posts

Top