Potentielt livsfarlig hundevirus findes også lokalt

Den yderst smitsomme og potentielt livsfarlige virus for hunde, den såkaldte Hundesyge, er blevet fundet i tre afdøde rævehvalpe i Skive-området.

Det fik igår telefonerne til at gløde hos Morsø Dyreklinik i Nykøbing, der dog maner til besindighed:

– Hundesyge er der jo altid, men nu hvor der er konstateret et tilfælde tæt på bliver hundeejerne en smule nervøse. Men der er ikke mere hundesyge nu end for et halvt år siden, fortæller veterinærsygeplejerske på Morø Dyreklinik Christina Pihl.

Hundesyge er en vidt udbredt og smitsom virussygdom, der ses hos hunde, ræve, ulve og beslægtede arter, f.eks. mink og fritte. Sygdommen forekommer fortrinsvis hos unge hunde, men også voksne og ældre hunde kan blive smittet. Det skriver netdyredoktor.dk.

Kan nemt undgåes
Smitten overføres til den sunde hund ved kontakt med en syg hund, eller hvis hunden optager smittet spyt, sekret fra øjne og næse, afføring eller urin. En rask hund kan f.eks. træde i urin fra en syg hund, få lidt på poterne og senere slikke det i sig. En hundeejer kan på tilsvarende måde transportere smitstof med hjem, f.eks. under skosålerne.

– Det er en træls sygdom, men den på enkel vis undgås ved vaccination, fortæller Christina Pihl.

I hundens vaccinationsbog kan man se om ens hund er vaccineret, og om det i givet fald er ved at være tid til at forny vaccinationen:

– De fleste vacciner gælder for tre år ad gangen. Så hvis ens hund er blevet vaccineret for to år siden, burde den stadig virke. Er man i tvivl er man naturligvis meget velkommen til at kontakte os, slutter Christina Pihl.

Symptomer på Hundesyge
Symptomer på Hundesyge opstår, når virus har spredt sig rundt i alle væv over hele kroppen. Hunden får øget temperatur (39,5-40,5) i op til 3 dage. Derefter falder temperaturen til det normale. Efter et par dage opstår der igen en temperaturstigning på grund af ledsagende bakterieinfektioner.

Symptomer kan blandt andet være nedsat appetit, grønligt flåd fra øjne og næse, ppkast og diarré, væskemangel, hoste/bronkitis/lungebetændelse samt fortykkelse af huden på trædepuder og snude.

Hvis hunden først er smittet, er der ikke meget at gøre for at redde den. Dødeligheden er tæt på 100 procent.

 

Forfatter
Top