Politiet jagter spritbilister i hele landet – og døgnet rundt

I resten af denne måned vil en landsdækkende kampagne og politikontrol ramme sommerens mange spritbilister.

Cirka hver 10. dansker har inden for det seneste år kørt bil, selv om vedkommende var i tvivl om sin promille, viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.

For at forebygge spritkørsel på vejene gennemfører Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og 72 af landets kommuner, herunder Morsø, Struer, Thisted og Lemvig, i hele juli en kampagne mod spritkørsel. Med en ny kampagnefilm vil man opfordre omgivelserne til at blande sig, hvis en person vil køre efter at have drukket for meget alkohol.

– Alkohol påvirker alle de vigtige sanser, som vi skal bruge til at køre sikkert i trafikken. Er man det mindste i tvivl om sin promille, så lad bilen stå. Hvert år sker der ulykker, der kunne have været undgået, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

– Mange synes, at det er svært at blande sig, derfor kan det være en god ide at tænke over, hvordan man vil gribe det an, inden man står i situationen. Hvis folk fx kommer i bil til en middag eller fest, så spørg dem, før I serverer første glas, hvordan de har tænkt sig at komme hjem. På den måde får man indirekte sagt, at de ikke skal drikke alkohol, hvis de har tænkt sig at køre, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Politikontrol hele døgnet i hele landet
Selv om stort set alle danskere tager afstand fra spritkørsel, så sigtede politiet alligevel flere end 6.000 personer sidste år for at køre med en for høj promille i blodet. Heraf blev de 1.163 personer sigtet i sommermånederne juni og juli, viser tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

32 personer blev dræbt i spritulykker i 2018 og 364 personer kom til skade – heraf 183 alvorligt.
(kilde: Vejdirektoratet). Foto: Rådet for Sikker Trafik

Derfor er politiet også på vejene i hele landet i juli og holder ekstra øje med trafikanter, der kan tænkes at køre spritkørsel.

– Der vil være kontrol i hele landet, også i forbindelse med større arrangementer såsom koncerter, byfester, motorcykeltræf etc. Og vi vil kontrollere hele døgnet, så hvis man er i tvivl om sin promille dagen efter en fest, så lad bilen stå, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Foto: Politi.dk

Forfatter

Related posts

Top