Patienter lever længere, når de taler om døden

Døende patienter, der med en læge har lagt en konkret plan for deres sidste tid og død, har tendens til at leve længere.

Det viser et nyt forskningsstudie fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, hvor man undersøgte effekten af samtalemetoden Advance Care Planning, hvilket bedst kan oversættes til ”planlægning af fremtidig pleje”. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Advance Care Planning består af en række konkrete spørgsmål, som en læge taler med patienten og dennes pårørende om. Det kan være om eventuelle ønsker for genoplivning og om, hvor patienten vil tilbringe den sidste tid.

Ifølge en af forskerne bag studiet, Mette Asbjørn Neergaard, overlæge i Enhed for Lindrende Behandling på Aarhus Universitetshospital, kan det endnu ikke præcist fastslås, hvorfor patienter, der har lagt en plan for den sidste tid, lever længere. Det skal fortsat undersøges, da forlængelse af livet slet ikke var det oprindelige formål med projektet.

– Men jeg tror bestemt ikke, at man skal undervurdere den afklaring og ro, sådan en samtale kan give i forhold til at afhjælpe den stress, der kan være i forbindelse med at skulle dø. Samtalen handler også om at fokusere på at leve den sidste del af livet på en positiv måde og få det bedste ud af den tid, der er tilbage, siger Mette Asbjørn Neergaard.

I studiet inddelte forskerne 205 svært syge patienter med enten hjerte- og lungesygdomme eller kræft i to grupper. Den ene halvdel blev tilbudt en Advance Care Planning-samtale, mens den anden ikke gjorde. 73 procent af de patienter, der havde modtaget samtalen, var i live efter et år. Derimod var det kun 57 procent af de patienter, som ikke havde haft den mulighed, der levede et år senere.

Især blandt hjerte- og lungepatienterne så man en markant forskel på de patienter, der havde modtaget samtalen, sammenlignet med dem, som ikke havde.

 

Forfatter

Related posts

Top