Pas på: Højsæson for hjortepåkørsler

Højsæsonen for påkørte hjorte starter nu, og Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 forventer over 4000 henvendelser de næste tre måneder.

Opfordringen lyder derfor: Sænk farten og vær opmærksom når du kører bil.

– Om efteråret er der mange flere hjorte, der kommer galt afsted i trafikken. Vi kan ikke ændre på hjortenes adfærd men til gengæld kan vi prøve at guide bilisterne til at undgå mange ulykker. Hvis de satte farten ned på bestemte strækninger og tidspunkter ville det føre til færre uheld, siger Michael Carlsen, biolog og projektleder hos Dyrenes Beskyttelse. Han forsætter:

– Det gælder selv sagt de steder, hvor der skiltes for hjortevildt, men også generelt omkring skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen. Især i de mørke timer eller omkring skumring og dæmring.

Michael Carlsen anbefaler at man som bilist er ekstra påpasselig når man kører bil de kommende måneder. Hjortene er mest aktive fra solnedgang til solopgang og det betyder at det er i dette tidsrum, at flest hjorte krydser vejene. Derfor skal man holde ekstra øje med hjorte i trafikken fra lidt før solen går ned og til lidt efter solen er stået op i efterårs- og vintermånederne.

Undgå hjortepåkørsler
– Sæt farten ned, når du i tusmørke, om natten og i dæmringen kører gennem områder, hvor der er skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen.
– Hold øje med lysende øjne i rabatten og sænk farten helt, hvis du ser dem.
– Husk at hjorteskilte advarer om øget risiko for hjorte i området.
– Vær opmærksom – en hjort kommer sjældent alene. Ser du én hoppe over vejen, så tro ikke at faren er drevet over. Der kan godt komme flere.

Foto: Dyrenes Beskyttelse

Forfatter
Top