For nye tilflyttere til Danmark kan det være udfordrende at lære om landet og dets kultur. Derfor har Thy Internationals inviteret til et arrangement, hvor man kan lære om danske påsketraditioner. Dette initiativ giver lokale danskere mulighed for at vise traditioner til mange af vores internationale medlemmer, som ellers ikke har mulighed for at lære om danske traditioner. Thy Internationals mener, at det er vigtigt for internationale tilflyttere at lære om danske traditioner, for at få en fantastisk chance for at integrere sig.
På Østre Skole havde vi vores påskearrangement i Thy Internationals, hvor vi nød selskabet af mange nye medlemmer og lærte at lave dansk påskefrokost under vejledning af en kokkeelev, Finn Kjeld. Hans mor, Elisa, havde lavet visualisering af alle opskrifter til de medlemmer, som kun kan lidt dansk.

Marta, vores næstformand fra Polen og som har boet i Danmark i 8 år, havde aldrig oplevet dansk påske før. Hun er bare en af de lidt over 30 deltagere med 12 forskellige nationaliteter, som også gerne vil lære om dansk kultur. Blandt de danske deltagere var flere, der delte deres viden om danske påsketraditioner, som de internationale har aldrig har hørt om. En “ægte” dansker, Ane Poulsen, fortalte om påsketraditioner: gækkebreve, påskens typiske farver, trille påskeæg-legen med børn og om hvorfor der er en ret som hedder skidne æg. Hun forklarede også at “påsketræet”, som man efterhånden ser i nogle haver ved påsketid, egentlig ikke er dansk, men derimod en tysk tradition. Vores formand, Keren, som har boet i Danmark i 20 år, vidste ikke, at man hænger påskeæg på træer. Ane har i øvrigt tidligere hjulpet en flygtningefamilie med integration gennem kontaktfamilie-ordning.

Det Internationale Påskearrangement var finansieret af Sparekasse Thy Fond, og vi fik sponsoreret kød fra Tican, lækkerier fra Nordthy, økologiske æg fra Åkerstrøm Farms, samt fisk og rejer fra Taabbel.
Det var en perfekt mulighed for nye tilflyttere at fordybe sig i den dansk kultur og møde nye mennesker.
Thisted Kommune har brug for arrangementer som dette, fordi der aldrig har været tilstrækkelig hjælp til lokale internationale borgere for at blive integreret og føle sig accepteret. Måske er dette deres eneste mulighed for at lære noget om dansk kultur og traditioner. Disse internationale fællesskabsmøder giver internationale borgere mulighed for at lære om dansk kultur, hjælpe integrationen og blive accepteret af det lokale Thy-samfund.
Historie skrevet af Thy Internationals
Fotos: Kamila Pustelnik