Ordballade for Thy-poderne

I dag får de alleryngste over hele landet trænet deres sprogmusikler – og igen i år er KulturRummet teamet op med den lokale UCN-afdeling for at facilitere løjerne, denne gang for 89 heldige børn fra nogle af områdets 0. klasser.

Det er byparken Christiansgave, der lægger grønsvær til, når der om få timer leges med sprog og ordforråd på den nationale Sprogfitness-dag. Og på landsplan er 70 biblioteker gået sammen om at bringe tusindvis af Danmarks yngste i sproglig topform. Dagen skal bidrage til at imødekomme stigende lærings- og sprogbarrierer blandt børn i 5-7-årsalderen.

– Vi deltog for første gang i Sprogfitness sidste år, og dagen blev en stor succes med masser af meningsfuld leg sammen med studerende fra pædagoguddannelsen i Thisted. I år forsøger vi så at gentage succesen – og vi glæder os til at tage imod de mange børn fra Østre Skole, Tilsted Skole og Tingstrup Skole, fortæller bibliotekar Carl Søgaard.

Godt 40 studerende fra pædagoguddannelsen har afsat ugen til at planlægge og afvikle årets udgave af Sprogfitness.

– Det bliver en intens dag med væsentligt flere børn end sidste år. Vi har to hold studerende til at varetage opgaven – nogle, som startede i februar i år, og nogle, der har været her et år mere, og det er netop meningen, at vores studerende skal kunne arbejde sammen på tværs af årgange. Biblioteket har udvalgt otte lege, hvor der er fokus på bevægelse og sprog, og så slutter vi af med dialogisk læsning, der er en lidt mere rolig aktivitet, inden der uddeles diplomer, siger Trine Høgh, adjunkt på UCN.

De snydes ikke i Sydthy
Selvom Hurup Skole har idrætsdag i dag og derfor ikke kan være med, bliver børnene ikke snydt, eventen flyttes blot et par uger til den 24. maj, hvor den vil blive afviklet i Hurup Hallen. Her vil 8.e fra skolen deltage som hjælpere.

– Klassen er instrueret, og legene er fordelt mellem eleverne, der selv planlægger forløbet. Spænder legene godt af – og det ser det umiddelbart ud til – giver vi den fuld gas til næste år med hele indskolingen, siger Carl Søgaard.

Samarbejde og sociale kompetencer
Både nyere og ældre forskning har understreget, at sprogfærdigheder og ordforråd har stor indvirkning på, hvordan man lærer og udvikler sig senere i livet.

På landsplan er man begyndt at se de første beviser på, at tidlige sprogforsinkelser kan være svære at indhente og ofte giver ulige vilkår for børn ved skolestart.

Sprogfitness er et initiativ, der på en sjov og uformel måde imødegår denne udfordring.

FAKTA:
Sprogfitness blev født i 2013, med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen. Initiativet indledtes som et samarbejde mellem Aalborg Bibliotekerne, en lokal skole, en børnehave og pædagoguddannelsen i Aalborg (UCN), for at udvikle sprogfærdigheder og stimulere de sociale kompetencer hos børn.

I 2014 blev konceptet afprøvet for første gang med Aalborg Kommunes børn og er siden blevet raffineret og udviklet mhp. logistik og indhold. I 2016 blev konceptet udvidet til hele region Nordjylland, hvor 3400 børn deltog. I 2017 er konceptet rullet ud på landsplan med 70 tilmeldte biblioteker og et anslået deltagertal på 10.000 børn.

Sted:
Christiansgave (byparken mellem Tingstrupvej og Plantagevej), 7700 Thisted.

Tidspunkt
Torsdag den 11. maj kl. 10-12.

Foto : Kulturrummet

 

Forfatter

Related posts

Top