Østerspremiere i Torvehallerne i København

Besøgende i Torvehallerne kan få en bid af Limfjordens skattekamre, når en delegation fra Mors kigger forbi den 14. oktober med årets første fangst af østers og muslinger.

Standen åbner kl. 10, hvor der kan købes muslinger og andet godt ved Vilsund Blue. Fra kl. 15-17 er der gratis smagsprøver af Østers og muslinger, som kan nydes med en Limfjordsporter eller Ny Nordisk Øl fra Thisted Bryghus. Der vil være mulighed for selv at prøve at åbne en østers og få den nyeste viden på om skaldyr.

– Vi anbefaler, at alle kigger forbi uanset om man elsker østers og muslinger eller bare vil smage for første gang, fortæller Hans Ejner Bertelsen, som er borgmester i Morsø Kommune.

Fra en hovedstad til en anden
Det er en årelang tradition, at repræsentanter fra Skaldyrshovedstaden Nykøbing Mors bringer sæsonens første østers og muslinger til Køben­havn og Kongehuset.

– Vi gør det for at hylde den gode smag og udbrede kendskabet om, at Limfjordsøsters er nogle af de bedste i verden, fortæller Hans Ejner Bertelsen.

Besøgende ved Torvehallerne kan møde en Morsø delegation, som kommer fra Dansk Skaldyrcenter, Foreningen Muslingeerhvervet, Vilsund Blue og Thisted Bryghus – med borgmester Hans Ejner Bertelsen og viceborgmester Michael Dahlgaard i spidsen.

Vilsund Blue på Mors aftager over 50 % af den samlede fangst af østers i Danmark. Kombineret med placeringen af den uafhængige forsknings- og udviklingsinstitution Dansk Skaldyrcenter og særdeles aktive østers- og muslingefiskere, er Mors markedsleder inden for skaldyrserhvervet.

En kongelig spise
Inden besøget i Torvehallerne har Kongehuset modtaget de første østers, som er fanget. Det sker blandt andet som tak for, at østers i flere hundrede år har knyttet bånd mellem Kongehuset og Limfjordsøen Mors.

Helt tilbage i 1587 indførte kong Frederik II faktisk et totalt forbud mod at andre end kronen måtte fiske østers. Østers blev et såkaldt “kronregalie”. Og der var hårde straffe til de, der vovede at trodse forbuddet, fra bøder til dødsstraf. Sådan er det naturligvis ikke længere.

Nu fejres skaldyrsspisen hvert år, når sæsonen åbnes – med både fest i København og på havnen i Nykøbing Mors, hvor gourmetkokke forkæler smagsløgene.

Forfatter

Related posts

Top