Ny type glas udviklet i Danmark heler sig selv

En ny type glas, udviklet på Aalborg Universitet, åbner op for at ridser i telefonen og stenslag i bilruden på et tidspunkt kan være fortid. Glasset kan nemlig hele sig selv, oplyser universitetet.

Man kan sammenligne det nye glas, der er udviklet med vandmolekyler, med en almindelig badesvamp. Det fortæller Kacper Januchta, ph.d.-studerende og en af hovedmændene bag opdagelsen.

– En svamp suger vand til sig og udvider sig så en smule. På samme måde trænger vandmolekylerne ind i glasset og får det til at udvide sig, siger han.

På den måde forværres skaderne ikke, som det eksempelvis sker over tid med stenslag i bilruder. Samtidig er udvidelsen af molekylerne med til at hele skaderne i glasset.

Bliver ikke sat i produktion
Som med en del anden forskning bliver glastypen dog ikke sat i produktion foreløbig. Det er nemlig både for dyrt og besværligt.

– Det er en langsigtet proces, og det her glas bliver nok aldrig produceret. Men glasset har en masse viden med sig, og vi kan overføre den viden til de eksisterende glastyper, siger Kacper Januchta.

Han har sammen med glassets anden skaber, professor Morten Mattrup Smedskjær, derfor besluttet ikke at kommercialisere glasset. I stedet har de gjort viden om glasset frit tilgængelig.

Med opdagelsen har forskerne løst en af nutidens store udfordringer med glas, men der er desværre en række ulemper ved gennembruddet.

– Det kan modstå revner vildt godt, men består af nogle grundstoffer, der er helt vildt dyre. Desuden er glasset forholdsvist tungt og bliver mat med tiden, siger Kacper Januchta.

Han understreger, at det er et videnskabeligt og ikke et teknologisk gennembrud. Han håber derfor, at han eller andre forskere inden for området får mulighed for at føre den nye viden videre.

/ritzau/

Forfatter

Related posts

Top