Nu skal vi sortere affaldet ens

I Europa har danskerne en ærgerlig førsteplads. Vi er dem, der smider mest husholdningsaffald ud. Samtidig går alt for meget af det danske affald op i røg og udleder en masse CO2 istedet for at blive genanvendt.

Hver dansker smider i gennemsnit 800 kg. affald ud om året, og næsten en tredjedel af alt affald bliver brændt. Derudover er der stor forskel på, hvordan de enkelte kommuner sorterer og indsamler affald. Derfor har miljøminister Lea Wermelin sendt en ny affaldsbekendtgørelse, som sætter rammerne for, hvordan kommunerne skal sortere affaldet på samme måde, uanset om man er i Nykøbing, Nibe, Hurup eller Holstebro, i høring.

– Vi skal af med Europa-rekorden i at smide ud og brænde plastik af. Her kan alle gøre en grøn forskel ved at sortere vores affald, så vi kan genbruge og genanvende meget mere herhjemme. Det har været et uløst problem igennem mange år, men nu tager vi fat på det, siger miljøminister Lea Wermelin.

Affaldsbekendtgørelsen indeholder blandt andet fælles piktogrammer, så det bliver nemt at sortere de ti forskellige affaldstyper på arbejdspladsen, i sommerhuset og i det offentlige rum. Og som gør, at producenterne tydeligt kan markere, hvordan leverpostejsbakken eller shampoo-flasken skal sorteres. Samtidigt med bekendtgørelsen sendes også vejledninger i høring fra Miljøstyrelsen, der skal hjælpe kommunerne med udformningen af deres indsamlingsordninger, og de nye nationale sorteringskriterier, for bl.a. pap-, papir- og plastikaffald. Det er lige nu forskelligt fra kommune til kommune.

Arkivfoto

Forfatter

Related posts

Top