Nu skal brandsikkerheden forbedres på plejehjemmene

Efter en række dødsbrande på plejehjem de seneste år beder regeringen nu en ekspertgruppe om at komme med nogle anbefalinger til, hvordan brandsikkerheden kan forøges på landets plejehjem.

– Det er en ekspertgruppe, der er nedsat, som består af brandeksperter. Den har fået til opgave at komme med fordomsfrie forslag til os som ministre, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Anbefalingerne skal falde til forsvarsministeren og indenrigsminister Kaare Dybvad (S).

I første omgang håber regeringen, at anbefalingerne kan øge brandsikkerheden, uden at der bliver behov for at ændre i lovgivningen.

– Der er en række af bekendtgørelser på både mit og Trine Bramsens område, hvor der er mulighed for at udstikke de her retningslinjer, siger indenrigsministeren.

En bekendtgørelse kan udstedes af en minister inden for nogle rammer, der er skrevet ned i lovgivningen. Men modsat ved ny lovgivning behøver en minister ikke spørge Folketinget om lov til at udstede en bekendtgørelse.

En bekendtgørelse skal dog følges akkurat på samme fod som et stykke lovtekst.

De to ministre peger også på, at det kan vise sig vanskeligt at lave regler og love, der tager højde for de lokale omstændigheder.

Sammenlagt var der 242 dødsbrande i Danmark fra 2016 frem til 2020. Hver tiende dødsbrand fandt sted på et plejehjem, viser en rapport lavet af Beredskabsstyrelsen i 2021.

Der er som udgangspunkt ikke sat penge af til at føre anbefalingerne ud i livet, oplyser Trine Bramsen, men det er ikke, fordi det vil være en forhindring at skulle finde pengene.

– Nu kommer forslagene jo på bordet. Som udgangspunkt er der ikke sat økonomi på. Jeg tror, at man som udgangspunkt kan gøre ret meget, uden at det behøver at være noget med, hvem der byder højest, siger Trine Bramsen.

Regeringens udspil skal supplere fire tiltag om brandsikkerhed, som blev besluttet under den tidligere regering i 2019.

De fire tiltag handler blandt andet om opfordringer til tematiske brandsyn med særlige fokusområder, erfaringsudvekslinger og uanmeldte brandsyn.

/ritzau/

Arkivfoto: Falck Morsø

Forfatter

Related posts

Top