Nu må du sætte fut i fyrværkeriet

 

Søndag viser kalenderen 27. december, og det betyder, at det er lovligt at affyre fyrværkeri frem til og med nytårsdag.

Hos Danske Beredskaber igangsætter man samtidig kontrollen med de mange salgssteder, hvor de fyrværkeribegejstrede kan anskaffe sig raketter og batterier.

Over 1000 salgssteder vil få besøg, forklarer sekretariatschef Bjarne Nigaard til Ritzau.

– De mest grelle er de steder, hvor de slet ikke har tænkt på, at salg af krudt kræver en anmeldelse og tilladelse, forklarer han og uddyber:

– Hvis vi ikke ved, hvor salgsstederne er, så kan vi ikke planlægge efter det, så vi kan være parate, hvis noget skulle ske. Hvis der opstår en brand i et byggemarked, er det rart at vide, om der er fyrværkeri.

Et andet problem kan være opbevaringen af fyrværkeriet, som skal ske tilstrækkelig sikkert og på behørig afstand.

– Det er store kræfter, vi taler om her, og på et udsalgssted er der samlet rigtig meget krudt, så hvis noget går galt, kan det få fatale konsekvenser, påpeger sekretariatschefen.

I den forbindelse bør man som forbruger være skeptisk, hvis salget af fyrværkeri går for hurtigt.

– Helt generelt har de steder, vi har kendskab til, godt styr på det, men hvis man oplever, at køen forsvinder i et væk, så er der noget galt, siger Bjarne Nigaard og fortsætter:

– Når man har valgt det krudt, man skal have, skal det typisk hentes i en sikringsbeholder, så hvis man bare får langet 20 raketbatterier over disken på en gang, og de bare står på en palle ved siden af, så er der noget galt.

Når fyrværkeriet er fragtet hjem, bør man anbringe det et sted, hvor små børn ikke kan komme til det, ligesom det er en god idé at placere det så langt væk fra beboelsesrum som muligt.

Samtidig skal krudtet holdes tørt og på afstand af elektriske apparater og varmekilder.

– Man bør også dele det op, så der ikke ligger for store mængder sammen, siger Bjarne Nigaard.

/ritzau/

Forfatter

Related posts

Top