Nu kan 15-årige melde sig som organdonorer

En lovændring betyder, at unge mellem 15 og 17 år nu også kan melde sig som organdonor.

Det skyldes en ændring i sundhedsloven, der trådte i kraft per 1. juli 2019. Ændringen blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget sidste år. Hidtil har aldersgrænsen for at tilmelde sig donorregistret været 18 år.

Hvis en donation bliver aktuel, inden personen er fyldt 18 år, kan forældrene dog modsætte sig donationen. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

– Vores holdningsundersøgelse viser, at det er nemmest at sige ja på egne vegne og sværere at sige ja på andres vegne. Derfor er det vigtigt, at man selv tager stilling til organdonation ved at registrere sig i donorregistret og ikke overlader den beslutning til andre. Det kan de 15-17-årige nu også, siger Maria Herlev Ahrenfeldt, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Undersøgelser viser ifølge Dansk Center for Organdonation, at to ud af tre danskere aktivt har tilkendegivet deres holdning ved enten at registrere sig i donorregistret, fortælle deres pårørende om deres holdning eller ved at udfylde et donorkort.

Det betyder også, at en tredjedel af danskerne ikke aktivt har taget stilling.

477 patienter stod på venteliste til at modtage et organ ved udgangen af 2018.

/ritzau/

LÆS OGSÅ:

Ny kampagne skal få folk til at registrere sig

 

Forfatter
Top