Nu åbner museet om handelslivet i Nykøbing

Normalt præsenterer museer særudstillinger i dertil indrettede rum på museet. Denne sædvane afviger Morslands Historiske Museum fra ved i stedet at skabe en særudstilling med en placering i en til lejligheden lejet stor butik på adressen Algade 9 i Nykøbing Mors.

Dermed flytter historien om byens handelsliv ind midt i det gadeforløb, hvor byens indbyggere har handlet, shoppet, oset og kigget på vinduer gennem flere generationer.

-Idéen med at placere udstillingen i en af gågadens ledige butikker er at fortælle historien lige præcis der, hvor den foregik og stadig finder sted. På denne måde får de besøgende en mere autentisk oplevelse, der er meget anderledes, end det man normalt forbinder med et museumsbesøg. Tanken er, at folk, der i forvejen er ude og handle i byens mange ”normale” butikker, får lyst til at kigge ind i udstillingen og forhåbentlig få et nyt og ikke mindst historisk perspektiv på deres fremtidige strøgture i Nykøbing, fortæller Museumsinspektør Anders Have Espersen, der er projektleder på udstillingen.

Samarbejde med de handlende
Det er dog ikke kun i selve udstillingen, man vil kunne fornemme byens handelshistorie, når man bevæger sig fra Vestergade til Rådhustorvet på jagt efter et godt tilbud. I samarbejde med Nykøbings Handelstandsforening berettes historien bag en række af gågadens bygninger.

– Hver enkelt bygning og butik i Algade, Vestergade og på byens torve rummer en unik og spændende historie. Historien om nogle af bygningerne vil vi gerne fortælle med en lille tekst og et par gode billeder, og på denne måde får vi desuden koblet hele gaden på udstillingen, der så at sige starter fra det øjeblik shoppeturen begynder, siger Anders Have Espersen.

Gratis oplevelse for shopperne
Som det er tilfældet for butikkerne i gågaden, er det naturligvis gratis at kigge ind i handelsudstillingen, der ligeledes følger resten af gadens åbningstider. Endvidere vil man i hele udstillingens åbningstid kunne finde en museumsformidler, der står klar til at tage imod og svare på spørgsmål fra de besøgende.

Heri ligger også den tanke, at museet rigtig gerne vil i dialog med gæsterne, hvad der kan være svært i en travl hverdag. Men i denne udstilling bliver det prioriteret, at gæsten kan møde et museumsmenneske med noget på hjerte.

Udstillingen er skabt i samarbejde med scenograf Karin Seisbøll fra Aalborg, og den er blevet til med støtte fra såvel KulturKANten i Region Nordjylland samt De Frie Kulturmidler i Morsø Kommune.

Udstillingen åbnes fredag den 27. juni kl. 15.00 af Regionrådsformand Ulla Astman.

Forfatter

Related posts

Top