Nordjyske virksomheder mangler højtuddannet arbejdskraft

Der er langt mellem de højtuddannede i mange nordjyske virksomheder, viser en ny undersøgelse, som Aalborg Universitet har lavet for Vækstforum Nordjylland og Ingeniørforeningen, IDA.

I undersøgelsen, der bygger på besvarelser fra 144 virksomheder i Thisted, Morsø, Jammerbugt, Mariagerfjord og Vesthimmerlands kommuner, svarer ca. halvdelen, at de ikke har højtuddannede ansat. Det gælder i særlig grad de små virksomheder. I de mellemstore og store virksomheder, som har erfaringer med ansættelse af højtuddannede med eksempelvis teknisk baggrund, er udfordringen, at det er svært at rekruttere flere.

Ifølge IDA er både de små virksomheder, som ikke har højtuddannede, og de større, der ikke kan skaffe dem, udfordret: – På tærsklen til det, som nogen kalder den fjerde industrielle revolution, bliver både viden og ny teknologi afgørende konkurrenceparametre for alle virksomheder – store som små. Og netop her kan specialister og højtuddannede bidrage til at omstille virksomhederne til en fremtid, hvor eksempelvis digitalisering og automatisering får stadig større betydning for virksomhedernes konkurrencekraft, siger IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen.

 Velkendt udfordring kræver handling
Udfordringen med at tiltrække højtuddannede er de fem nordjyske kommuner, som undersøgelsen baserer sig på, imidlertid ikke alene om. Problemet med at tiltrække især højtuddannede med teknisk baggrund er velkendt på landsplan, herunder også den kendsgerning, at udfordringen øges, jo længere væk, man kommer fra de større byer.

Udfordringen bekræftes af den store nordjyske FremKom-analyse, hvor Region Nordjylland sammen med en række aktører på uddannelses- og beskæftigelsesområdet har gennemført et omfattende survey hos mere end 1.750 private og offentlige virksomheder i regionen med fokus på både deres nuværende og fremtidige kompetenceudfordringer.

– Fra Regionsrådet og Vækstforums side arbejder vi med dels at understøtte rekruttering og ind-pendling af de kompetencer, som de lokale virksomheder skal bruge for at udvikle sig. Og dels med at sikre, at der er gode muligheder for at uddanne og videreuddanne sig i nærområdet. Erfaringen viser, at adgang til uddannelser af høj kvalitet og relevans er afgørende for, at virksomhederne kan få de kompetencer, som de efterspørger, påpeger Ulla Astman, der er formand for Regionsrådet og for Vækstforum Nordjylland.

Konference i Thisted om arbejdskraft og teknologi
Undersøgelsen fra Aalborg Universitet præsenteres på en konference i Thisted den 21. november, hvor netop kvalificeret arbejdskraft og ny produktionsteknologi er de to gennemgående temaer.

I konferencen deltager bl.a. erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen samt repræsentanter fra lokale virksomheder, Aalborg Universitet, IDA og Vækstforum Nordjylland.

FOTO: Regionsrådformand Ulla Astmann

Forfatter

Related posts

Top