Nordjyske virksomheder får behov for 10.000 flere medarbejdere

Det går godt i det nordjyske erhvervsliv. Rigtigt godt endda. De private virksomheder forventes at få behov for 10.000 ekstra medarbejdere i de kommende 6-7 år. Men selvom virksomhederne generelt ser lyst på fremtiden, kan stigende mangel på kvalificeret arbejdskraft blive en barriere for den fremtidige vækst og betyde, at virksomheder må takke nej til ordrer, eller at de i højere grad bliver afhængige af udenlandsk arbejdskraft.

Det viser en analyse fra Region Nordjylland, som stiller skarpt på det aktuelle og fremtidige behov for arbejdskraft i det regionale erhvervsliv.

Mangel på arbejdskraft kan bremse væksten
Nordjylland er faktisk det sted i landet, som om få år vil opleve den største stigning i efterspørgslen på arbejdskraft. Årsagen er bl.a., at gennemsnitsalderen i den nordjyske arbejdsstyrke stiger hurtigere end i det øvrige Danmark, og samtidig er der et misforhold mellem arbejdsstyrkens kompetencer og virksomhedernes behov for især faglærte og tekniske specialister samt generelt medarbejdere med solide digitale kompetencer.

– Vi kan se, at udbuddet af arbejdskraft i Nordjylland simpelthen ikke kan følge med virksomhedernes behov. Det gælder især faglærte, bl.a. fordi der over en lang årrække har været færre og færre unge, der har valgt en erhvervsfaglig uddannelse. Og selvom udviklingen nu er vendt til det bedre, skal vi stadig have uddannet flere faglærte og samtidig give hele arbejdsstyrken de digitale kompetencer, der er så stor efterspørgsel efter. Det er en fælles opgave, som både virksomheder, uddannelsesinstitutioner og offentlige myndigheder er opsatte på at løse, siger regionsrådsformand Ulla Astman som også er formand for Vækstforum Nordjylland.

Løft til erhvervsuddannelser og digitale kompetencer
Og netop Vækstforum har nu skudt gang i et nyt initiativ, som skal være med til at sikre flere nordjyske virksomheder de nødvendige kompetencer i fremtiden.

Initiativet, som går under navnet ”Digitalt understøttede erhvervsuddannelser”, er et tæt samarbejde mellem Techcollege, Aalborg Handelsskole, AMU Nordjylland og EUC Nord, som skal give skolerne et markant digitalt løft. Målet er at gøre erhvervsuddannelserne endnu mere attraktive blandt de unge, øge andelen der gennemfører en uddannelse og give fremtidens faglærte digitale kompetencer, der matcher virksomhedernes behov.

Flere end 240 undervisere og 1700 elever på de fire skoler skal frem over arbejde med nye digitale undervisningsformer og redskaber, som kan understøtte eleverne både fagligt og pædagogisk.

– Vi skal give eleverne nogle digitale spidskompetencer, som de kan bruge bredt inden for deres forskellige fagområder, når de er færdiguddannede. For det er i høj grad det, der bliver efterspurgt af de mange virksomheder, vi er i løbende og tæt dialog med, siger Knud Dal, projektleder på Aalborg Handelsskole.

Initiativet, som er det første af sin slags i Danmark, har modtaget en investering fra Vækstforum på 14,5 mio. kr. via midler fra EU’s strukturfonde. Initiativet er planlagt til at løbe i 3 år indtil udgangen af 2021.

Foto: Aalborg Handelsskole

Forfatter

Related posts

Top