Nordjyske skolebørn smider de voksne ud af køkkenet

Danske forældre orker ikke, at lære deres børn at lave mad, og kun fire ud af 100 børn deltager i den daglige madlavning.

Men 2015 bliver året, hvor børn i massevis vil sende de voksne helt ud af køkkenet, lover folkene bag en ny kogebog for børn og unge.

Kun fire ud af 100 børn er med til at lave mad til hverdag
Tavle forældre orker ikke, at involvere børnene i arbejdet ved komfuret, og børn og unge er også helst fri for at lave mad sammen med forældre, som hele tiden blander sig i, hvordan de vender frikadellen.

Men det bliver der lavet om på i 2015, lover folkene bag den nye kogebog Mit Kokkeri, som 7000 skoleelever i Region Nordjylland disse uger får med hjem i skoletasken.

– Det er forståeligt i et travlt familieliv, at man fokuserer på hurtigt at få mad på bordet, men det er en skam, for det er lige præcis i hverdagen, børn bedst lærer at lave mad. Med Mit Kokkeri kan børn og unge klare madlavningen helt uden hjælp fra voksne. Og derfor handler et helt kapitel også om, hvordan man kan få sine forældre UD af køkkenet, så man selv kan komme til, fortæller en af idé-folkene bag Mit Kokkeri Charan Nelander, der er direktør i Komiteen for Sundhedsoplysning.

Trods komiteens afsæt i folkesundheden er Mit Kokkeri langtfra nogen sundheds-kogebog. Til gengæld er opskrifterne børnefavoritter, som for eksempel lasagne, kylling i karry og fiskepinde med fritter, og hindbærsnitter er også med. Børnene har også fået det sidste ord, med hensyn til hvilke opskrifter, der kom med i bogen, og flere retter med champignon og bagte peberfrugter røg ud på den konto.

Smagen og duften af rigtig mad
Søren Ejlersen, stifter af foreningen Haver til Maver og virksomheden Aarstiderne, er en af hovedkræfterne bag Mit Kokkeri. Han har udviklet de fleste af opskrifterne i bogen og ved fra mange års arbejde med fokus på børn og mad, at børn og unge får meget mere end madlavningsfærdigheder ud af mødet med frikadellefars og sovsegryder

– Når børnene får lov til at eksperimentere med råvarer, kommer de til at sætte pris på mad, som er lavet af gode ingredienser, og de bliver mere kritiske over for fastfood og fødevarer af en dårlig kvalitet. Simpelthen fordi de ved, hvordan rigtig mad smager, dufter og ser ud, siger Søren Ejlersen.

Kogebogen er skrevet til børn og unge i 10-15-års alderen, hvor de også i skolen har undervisning i madkundskab, og kombinationen af bog og web-univers gør den velegnet til brug både i klasselokalet og derhjemme, og det har fået madkundskabslærere i tusindvis til at bestille de gratis klassesæt af Mit Kokkeri, som eleverne får lov at beholde. Tanken med bogen er nemlig, at den i lige så høj grad skal bruges hjemme i køkkenet.

Køkkentips for ”generation google”
Med Mit Kokkeri kan børnene købe ind med ingredienslisten over fra bogen og bliver guidet igennem alle opskriftens trin et for et. Og for YouTube-generationen, som er vant til at google sig til det meste eller foretrækker at se en video i stedet for at læse en tekst, kan de fleste af processerne også findes på kogebogens website.

Både bog og webside indeholder desuden en stribe køkkentricks, som for eksempel viser, hvordan man skræller et løg eller ælter en dej. Ting, som voksne bare ved, hvordan man gør, men som de glemmer at lære deres børn.

Tanken med den nye kogebog er altså, at børnene får lov til at arbejde selvstændigt i køkkenet, og Nordea-fonden, som har støttet Mit Kokkeri med 5,1 millioner kroner, glæder sig over, at være med til at give børn og unge nye muligheder køkkenet.

-Vi håber, at kogebogen vil inspirere en hel generation af børn til større madglæde og madkundskab, siger direktør i Nordea-fonden Henrik Lehmann Andersen.

Foto : Mit Kokkeri

Forfatter

Related posts

Top