Nordjyske forskere forgyldes med 67 millioner

Opdagelsesrejser i bakteriernes verden og matematiske analyser af el-nettet til gavn for vedvarende energi. Det er to felter, der kan blive bedre belyst, nu hvor to aalborgensiske stjerneforskere modtager en stor pose penge til deres forskning

Noget særligt ved bevillingen fra Villumfonden er, at midlerne er knyttet til de to forskere i stedet for til konkrete projekter.

– Tanken med Villum Investigator-programmet er, at dygtige forskere laver god forskning. Ved at støtte ’Investigators’ fremfor projekter, får forskerne frihed til at udforske – og om nødvendigt – at ændre retning i deres forskning, siger Thomas Sinkjær, der er forskningsdirektør i Villumfonden.

Bevillinger af frie forskningsmidler i den størrelsesorden er noget, der giver genlyd i gangene på universiteterne. Rektor Per Michael Johansen er begejstret, men ikke overrasket.

– Vi har mange excellente forskere på Aalborg Universitet, og et skulderklap som dette gør jo én stolt på deres vegne. Bevillingerne styrker vores forskningsindsats på områder, der er vigtige for videnssamfundet, og samtidig er det endnu en anerkendelse af, at vores forskere ligger i den absolutte verdenselite, siger rektor Per Michael Johansen.

Vindmøller og spildevand
De to AAU-forskere, som i dag modtager midler fra Villumfonden, er i forvejen blandt de mest anerkendte i verden inden for deres felter.

Per Halkjær, professor i mikrobiologi, får 30 mio. kr. til sin verdensførende forskning i bioteknologi på AAU’s Center for Microbial Studies. Hans kommende projekt vil udvikle nye metoder, som gør det muligt at opdage og beskrive nye mikrober i et hidtil uset omfang. Det skal revolutionere vores forståelse af mikrober og bane vejen for at udnytte dem i bl.a. spildevandshåndtering.

Frede Blaabjerg er professor i effektelektronik på AAU’s Institut for Energiteknik og modtager 37 mio. kr. til sit arbejde med at udvikle systemer, som er afgørende for at el-systemet kan håndtere svingende elproduktion fra eksempelvis vindmøller. Frede Blaabjerg har også for nylig høstet international anerkendelse for at være den mest citerede forsker i verden indenfor ingeniørfagene.

Foto : Aalborg Universitet

Forfatter

Related posts

Top