Nedlukning førte til usædvanlig mild influenzasæson

Den netop overståede influenzasæson var i forvejen på vej til at være ganske mild sammenlignet med de tre foregående sæsoner.

Men da store dele af det danske samfund lukkede ned 12. marts på grund af coronaepidemien, skete der et drastisk fald i det allerede lave antal influenzatilfælde.

Det skriver Statens Serum Institut på sin hjemmeside.

I starten af marts steg antallet af patienter med influenzalignende symptomer fra en til seks procent på få uger. Det skyldtes blandt andet en lidt bredere sygdomsdefinition på grund af Covid-19.

– I de følgende uger faldt andelen af patienter med influenzalignende symptomer dog igen til stort set ingenting i takt med nedlukningen af Danmark, social distancering, brug af håndsprit og andre tiltag for at undgå Covid-19-smittespredning, fortæller afdelingslæge Lasse S. Vestergaard fra Statens Serum Institut

– Influenzavirus stoppede simpelthen med at cirkulere på få uger. Og herefter var hovedparten af de undersøgte influenzaprøver negative, siger han.

I alt blev 68.530 patienter undersøgt for influenza i 2019/2020-sæsonen. Blandt dem var 7575 positive.

Det svarer til en positivrate på 11 procent, hvilket er lavere end de sidste to år.

– I 2017/2018 nåede vi op på 29 procent positive blandt de undersøgte. Og i 2018/2019 var positivraten 20 procent, siger Lasse S. Vestergaard.

En influenzasæson løber fra uge 40 det ene år til uge 20 året efter.

/ritzau/

Forfatter

Related posts

Top