Naturstyrelsen advarer: – Pas på vild pastinak

Lige nu er det højsæson for vild pastinak, der kan findes mange steder i de statslige naturområder. Naturstyrelsen advarer mod at komme i berøring med planten, der kan udløse en allergisk reaktion.

Den vilde pastinak som har gule blomster, vokser i grøfter og skovkanter og langs veje og stier. Den op til to meter høje plante er i familie med bjørneklo og indeholder ligesom den giftstoffet furanocumarim.

Den vilde pastinak sætter en dyb rod og kan derfor få fat i vand dybt nede, så den ser grøn og saftig ud. Lige nu har den skærme med karakteristiske gule blomster, og kan derfor virke fristende at plukke, men Naturstyrelsen opfordrer på kraftigste til, at man ikke plukker den.

– Pastinak er giftig, og får man plantens saft på sig, kan sollys udløse en voldsom allergisk reaktion, der ligner en skoldning med kogende vand. Heldigvis ligner pastinak ikke umiddelbart andre planter i naturen, og den er derfor svær at forveksle med andre vildtvoksende planter, lyder det fra Naturstyrelsen.

Er man uheldig at få saften fra den vilde pastinak på sig, er det vigtigt at skylle huden grundigt med vand.

Derudover skal man undgå at udsætte huden for sollys i op til en uge efter for at mindske risikoen for, at huden bliver rød, irriteret og fyldt med de væskefyldte blærer. Kontakt eventuelt en læge.

Foto: Naturstyrelsen

Forfatter

Related posts

Top