Nationalpark Thy har fået natur-besøgsvenner

Mange ensomme mennesker har stor glæde af besøgsvenner. Nu har sjældne planter i Nationalpark Thy også fået besøgsvenner.

– Det er en win-win-situation til gavn for både natur og mennesker, siger Else Østergaard Andersen, leder af Nationalpark Thy til DR P4 Midt & Vest.

Konkret går ordningen “Naturens Besøgsvenner” i Thy ud på at overvåge og beskytte nogle af de mest sjældne planter i nationalparken på deres voksesteder.

– Det er arter som skotsk lostilk og strandsnerle, som en gruppe af frivillige nu har forpligtet sig til at overvåge for os. Det er en nem og enkel måde for borgerne at engagere sig i vigtig naturbeskyttelse, siger nationalparklederen.

– Man behøver ikke at vide en masse om naturen for at være med. Man skal blot lære en enkelt plante og dens voksesteder at kende og så holde øje med det, siger Else Østergaard Andersen.

De frivillige i “Naturens Besøgsvenner” besøger de sjældne planters voksesteder i nationalparken med jævne mellemrum og fjerner for eksempel grene, som er faldet ned over planterne.

– De følger også med i, om der er mere alvorlige trusler mod voksestedet og rapporterer det ind til os. Vi har ikke ressourcer til at overvåge alle nationalparkens 244 kvadratkilometer, så det har stor værdi, at vi på den måde får ekstra øjne på, siger Else Østergaard Andersen til DR P4 Midt & Vest.

Lederen af Nationalpark Thy oplever, at der er et stigende behov for den slags befolkningsdrevet naturovervågning, fordi statens bevillinger til naturovervågning ifølge hende er blevet beskåret de senere år.

Forfatter

Related posts

Top