Museum Mors stempler ind på Kulturmødet

Som øens største kulturinstitution er Museum Mors naturligvis igen i år stærkt repræsenteret på Kulturmødet torsdag den 24. til lørdag den 26. august, hvor der i lighed med de foregående år er gratis adgang på alle museets afdelinger, mens mødet står på.

På Dansk Støberimuseum, Nørregade 13, præsenterer den gamle Nykøbingdreng og kulturordfører for Socialdemokratiet, Mogens Jensen, en række sange, som han har udvalgt ud fra Kulturmødets hovedtema, ”At lukke op”. Det sker torsdag klokken 14, hvor Mogens Jensen akkompagneres af sanger Helle Lodahl Madsen og pianist Rasmus Skov Borring fra Danmarks Fællessang.

Ved ferniseringen af museernes indslag på Kulturmødet i 2016, Kulturskaberne, var det Mogens Jensen, der klippede snoren. Udstillingen kan i år genses på Dueholm Kloster, mens Mogens Jensen præsenterer sange på Støberimuseet.

Fællessang på Dueholm Kloster
På Dueholm Kloster bydes der ligeledes på fællessang, men også kunstinstallationer, udstilling, koncert og spændende forfattersamtaler. Torsdag klokken 13.00 tyvstartes hele Kulturmødet, når organisationen Spil Dansk skaber stemning og skønne toner i klosterhaven. Pianist Ronnie Olesen og sangerinde Mona Britt Nykjær lægger op til 45 minutters fællessang, og alle er mere end velkomne til at komme og synge med.

Inde på selve klosteret er der aktivitet på alle etager. I kælderen udstilles de mange sjove, spøjse og finurlige genstande, historier og fotos, som 14 jyske museer under navnet ”Kulturskaberne” i fællesskab samlede ind under sidste års Kulturmøde. Enkelte genstande er desværre ikke kommet med i den retrospektive udstilling. Deriblandt en halvgnavet bolle, der ikke overlevede det år, der er gået, en liter mælk, der blev sundhedsskadelig efter et par måneder og den fyldte flaske Rød Aalborg, som rådmand i Ålborg Mads Duedahl forærede til udstillingen, men som forsvandt fra sin montre under mystiske omstændigheder i løbet af Kulturmødet. Ligeledes i klosterkælderen kan man opleve værket ”Lyden af landet”, der dels er et grafisk værk skabt af DR, dels et lydværk skabt af komponisten Rasmus Zwicky i samarbejde med DR’s lyttere, som har optaget lydene, der omgav dem, rundt omkring i hele landet på et enkelt døgn i juni.

I Riddersalen på det gamle kloster vil de besøgende træde ind i et helt andet univers, når kunstnerkollektivet KAI OKE lukker Kulturmødets deltagere ind i kunstinstallationen ”Oden til kloden”. I installationen, der foregår i en til lejligheden mørklagt sal, vil elektronisk eksperimenterende lyd og musik blive forenet med animation og skabe nye rum for oplevelse og sansning. Torsdag og fredag klokken 19.00 og lørdag klokken 10.30 vil der desuden være en times livekoncerter inde i selve installationen.

I museets kirkesal på øverste etage kan man opleve to af Danmarks dygtigste forfattere i samtaler med moderatorerne Ove Hesselbjerg Rasmussen og Jørgen Dissing Nørgaard. Fredag aften klokken 18.20 er det Maria Helleberg, der er blevet kaldt den historiske romans dronning, der lægger ud, mens digter og forfatter Lone Hørslev tager over klokken 19.00. Lørdag giver Helleberg et ekstra nummer. Det sker klokken 11.30. Klokken 18.00 fredag aften er der desuden musikalsk opvarmning til forfattersamtalerne i kirkesalen, når middelalderensemblet Götterfunken giver en kort koncert. Der er begrænset adgang til samtalerne i museets kirkerum, så det er en god idé at møde op i god tid.

Kulturmødet på Dueholm Kloster slutter festligt af, når børnene fra Limfjordsteatrets sommerskole optræder med den fine og poetiske forestilling ”Indeni og Udenpå” i Klosterhaven. Det sker lørdag klokken 12.
Dueholm Kloster har under kulturmødet ekstraordinært åben helt til klokken 20.00 både torsdag og fredag.
Udover aktiviteterne på museets afdelinger i Nykøbing, er Museum Mors igen i år stærkt involveret i de danske museers fælles tiltag på Kulturmødet.

Huseum på Gasværksvej
På Gasværksvej nummer 27 har museerne indrettet et brugerinddragende museum, kaldet HUSEUM, hvor deltagerne skal være med til at afgøre, hvilke helt almindelige genstande, der skal være en del af vores fælles kulturarv om 50, 70 eller 100 år. I HUSEUM’s indkørsel arrangerer museerne i samarbejde med deres fællesorganisation, ODM, desuden et spændende debatforum, hvor en række museumsfolk, fonde og kulturpolitikere deltager i ”garagesamtaler” omkring museernes fremtid. Yderligere information om både HUSEUM og museumsdebatter vil kunne findes i Kulturmødets App.

Akrivfoto: Lars Dahl Photography

Forfatter

Related posts

Top