Museum efterlyser ting fra oversvømmelser i Lemvig

 

Den 11. januar 2015 kunne man i landets aviser læse om en ny rekord i Lemvig. Orkanen Egon fik vandet i Lem Vig til at stige til hele 1,95 m. over daglig vande.

En gruppe beboere måtte evakueres, mens andre valgte at blive i deres boliger på trods af myndighedernes opfordring.

En metrolog fra Danmarks Metrologiske institutbetegnede det som ”en 100-års hændelse” – en hændelse, der statistisk set kun sker en gang hver 100 år.

– Det er en sandhed med modifikationer, for oversvømmelser har Lemvig haft mange af igennem de sidste 200 år, lyder det fra Museumsformidler Lars Mathiesen fra Lemvig Museum.

Lemvig har flere gange været oversvømmet
Flere gange har Lemvigs gader været omdannet til Venetianske ”vandveje”, og byens beboere og handlende har måttet bruge robåde og ramper for at komme frem.

Pumper,sandsække , plader og selvopfundne konstruktioner har været taget i brug for at holde de værste vandmasser ude fra husene.

Lemvig Kommune har igennem tiden lavet mange forskellige tiltag for at forhindre vandets indtrængning i byen. De sidste skud på stammen;det prisbelønnede højvandsværn Bølgen og den nye havnefront har ind til videre vist sig at klare det værste.

Oversvømmelser skal på museum
Nu vil Lemvig Museum sætte fokus på det lokale problem med en særudstilling, der skal åbne op til påske. Museets fotoarkiv rummer en del fine billeder af de forskellige oversvømmelser, Lemvig har været plaget af – flest fra 1950’ernes og 60’ernes store oversvømmelser, hvor både vandstigninger i Lem Vig og Lemvig Sø skabte store problemer.

Fra Lemvigegnens Lokalhistoriske Arkiv kan der også hentes en del fine billeder.

– Alligevel efterlyser vi gode billeder, der fortæller om de problemer oversvømmelserne har skabt og de tiltag borgere, beredskab, og kommune har gjort, for at råde bod på dem. Især fotografier fra 1970’erne og frem vil være kærkomne, da museet og lokalarkivet kun har få billeder herfra, siger  Lars Mathiesen.

Den lokale avis er en sikker kilde til information om oversvømmelser, og på Lemvigegnens Lokalhistoriske Arkiv, hvor aviserne gemmes, hentes meget baggrundsinformation til udstillingen. Andet kan hentes i Teknisk Forvaltnings arkiver.

– En vigtig vinkel mangler dog –de gode personlige øjenvidneberetninger  og fortællinger om oplevelser fra de mennesker, der har været berørt af oversvømmelserne. Derfor efterlyser museet beboere, myndighedspersoner, virksomhedsejere, handelsdrivende og andre, der kan fortælle historier om vandets ødelæggelser og kampen mod det. Hvis nogen skulle ligge inde med genstande, der har været brugt under oversvømmelser, eller på anden måde kan medvirke til at fortælle historien om oversvømmelserne, så vil museet være meget glad for at låne dem, siger Lars Mathiesen.

“Oversvømmelsesbog” revet væk
Som optakt til udstillingen udgav Lemvig Museum før jul en lille ”billedbog” om oversvømmelser i Lemvig.

Det første oplag blev revet bort fra Lemvig Boghandel og museets hylder, og trykkeriet har travlt med at få andet oplag klar.

Det glæder de sig selvsat over på museet og ser frem til at åbne dørene for særudstillingen om oversvømmelserne, der nok historisk set er et specielt problem for Lemvig, men i fremtiden er noget, som mange andre byer må kæmpe imod på grund af klimaændringerne.

Den kommende tid venter museets personale spændt på, om nogen ringer på døren eller på tlf. 97820025. Man er også meget velkommen til at skrive til lemvigmuseum@post.tele.dk

Forfatter

Related posts

Top