Morsø klar til nyt Kulturmødet i 2018

Antallet af gæster ikke det vigtigste, selvom Mors er glæde for at have mange gæster på øen. Det vigtige er det, Kulturmødet ”gør ved” dem, der deltager i det. Hvad det gør ved os, der er her.

Sådan lød hovedbudskabet fra Borgmester Hans Ejner Bertelsen, da han lukkede og slukkede dette års Kulturmødet, der har sat ny deltagerrekord med omkring 22.000 deltagere – et par tusinde flere end sidste år.

– Vi skal – om end modstræbende – til at tage afsked med Kulturmødet 2017. Som formand for Kulturmødet og som borgmester i Morsø Kommune har jeg både bestyrelse og alle kommunalpolitikere bag mig, når jeg siger, at dette femte Kulturmøde på alle måder har levet op til vores forventninger. Ja, faktisk mere end det, sagde Hans Ejner Bertelsen.

Kulturen er den lim der holder samfundet sammen
Årets tema var ”AT LUKKE OP”, og Kulturmødet har i den grad lukket op for nye måder at se tingene på, nye ideer, nye vinkler, nye oplevelser og nye bekendtskaber.

– Og det sidste er måske det mest spændende. Jeg har i forbindelse med dette års Kulturmøde læst en udtalelse om, at kulturen er den lim, der får resten af samfundet til at hænge sammen. Og sandt er det, at der er noget samlende i at være sammen om Kultur. Vi kommer til at kende hinanden på tværs af alle skel, når vi er sammen om en kulturel oplevelse. Det er gavnlidt for et samfund, sagde Hans Ejner Bertelsen.

Og oplevelser har der været mange af.

– De mere end 400 arrangementer har budt på et sandt overflødighedshorn af indtryk. Kulturmødet har – som altid – udsat sanserne for et heftigt bombardement, og debatterne har efterladt indtryk og eftertanker, som ikke har nået at bundfælde sig endnu. Oplevelser, tanker og nye ideer kommer, når man lukker op. Og selv om vi siger farvel og tak til Kulturmødet 2017, har vi det med os på vejen herfra. Kulturmødet varer 48 timer. Men det lever meget længere, påpegede borgmesteren.

Kulturmødet er pengene værd
Og netop den længerevarende effekt på den enkelte, for Region Nordjylland og for Morsø Kommune, skal man huske at medregne, når man vurderer om arrangementet er pengene værd.

– Som politiker kan jeg blive spurgt, om det nu er alle anstrengelserne – og pengene – værd. Spørgsmålet er såmænd både rimeligt og konkret. Men så konkret kan svaret aldrig blive. Lad mig blot slå fast, at jeg mener, det er alle anstrengelserne og alle pengene værd. Som jeg sagde i min åbningstale er jeg revnefærdig af stolthed over, at vi på Mors kan håndtere et arrangement af den her kaliber. Det har enorm betydning for Mors og for Nordjylland at vise, at kultur på så højt niveau ikke kun er et storbyfænomen. Vi får sat vores del af Danmark på landkortet i en helt ny sammenhæng, og mange siger uopfordret ”Mors”, straks Kulturmødet bliver nævnt – selv i København, sagde Hans Ejner Bertelsen.

Og påpgede, at Kulturmødet ikke blot er vigtigt for morsingboerne, men for dansk kultur.

– Når jeg hører gæsternes reaktion her på Kulturmødet, når jeg hører, hvad der snakkes om, og når jeg vurderer mediernes massive dækning af Kulturmødet på Mors er jeg ikke i tvivl om, at vi med Kulturmødet har skabt en helt central begivenhed i Danmarks kulturliv og i vores debat om kultur. Vi har skabt et Kulturmøde, som er respekteret i kulturlivet og på politisk niveau. Vi har skabt en markant stemme, der sætter en ny, kulturel dagsorden i Danmark, sagde borgmesteren og pegede på, at Kulturmødet faktisk kun er fem år gammelt.

Og allerede er blevet en institution i dansk kultur. Noget man regner med.

– Det stiller os i en krævende situation. Reelt står vi jo og har ansvaret for en 5-årig, der pludselig er blevet voksen. Og hvad gør man så?, spurgte Hans Ejner Bertelsen de mange hundrede, der deltog i afslutningen på Kulturmødet, og fortsatte:

– Kulturmødets succes forpligter os. Der er ingen tvivl om, at Kulturmødet fortsat skal bestå og udvikles. Både organisatorisk og i form og indhold. Der er heller ingen tvivl om, at vi er nødt til at hjælpe hinanden, hvis vi skal løfte Kulturmødet endnu højere op, sagde Hans Ejner Bertelsen der sluttede af med en dybfølt tak til de mange frivillige, der har holdt hjulene i gang samt selvfølglig sponsorer, medvirkende, personalet mv.

– nu kan I velfortjent kan puste ud oven på succes’en. I hvert fald indtil mandag morgen. Da begynder vi nemlig at tilrettelægge Kulturmødet 2018 – på gensyn, sagde Hans Ejner Bertelsen.

Forfatter

Related posts

Top