Mors-virksomhed genbruger affaldstræ i produktionen

Hos DFI-Geisler på Mors produceres årligt 58.000 bordpladesæt i laminat, som sælges til køkkenfirmaer i Danmark, Norge og Sverige, og den over 40 år gamle bordpladefabrik har i mange år været et skridt foran trenden i forhold til bæredygtig produktion og genbrug af restaffald.

Når Skandinaviens største bordpladefabrik har ryddet op efter dagens produktion af bordplader, så ender restmaterialerne hos virksomheden Kronospan/Novopan Træindustri på Djursland. Her omdannes affaldet til nye spånplader, som så køres retur til Mors og ender som bordplader i danskernes køkkener.

– Vi kunne for mange år siden se værdien i at genbruge vores træ-affald. Vi kommer jo fra et område, hvor vi nødigt smider noget ud, så det har altid været en naturlig ting for os at kigge på, om vores affald kunne skabe værdi. Det er dyrt at komme af med affald, og det giver jo ingen mening at smide affald ud, som kan genbruges til at skabe et produkt, der giver glæde og udfylder en vigtig funktion i de danske hjem, forklarer Lars Langkjær, adm.dir DFI-Geisler.

Hvert år leverer DFI-Geisler ca. 1.100 tons affald til virksomheden på Djursland. Det svarer til, at virksomheden kører tre containere med affaldstræ til Djursland hver uge. Her omdannes de mange tons resttræ til nye spånplader, som sælges tilbage til bl.a. DFI-Geisler.

– Vi udnytter og genbruger i dag tæt på alt vores træaffald. 8 ud af 10 laminatbordplader her fra os har haft et tidligere liv og funktion. Kronospan modtager nemlig resttræ fra de fleste danske genbrugsstationer, så hvis du kører din gamle træ-reol på den lokale genbrugsstation, så ender den med stor sandsynlighed som en del af en flot dansk produceret bordplade, fortæller Lars Langkjær.

Kronospan/Novopan Træindustri i Pindstrup har igennem mange år genanvendt forskellige former for biprodukter m.v. fra træ- og byggeindustrien som råstof ved produktion af spånplader til byggeri, møbel-, køkken- og træindustrien. På den måde genanvendes træet og indgår i det cirkulære kredsløb.

Fakta:
– DFI-Geisler er Skandinaviens største bordpladeproducent
– I 2005 fusionerede Herningvirksomheden DFI med Geisler fra Nykøbing Mors
– I dag er hele virksomheden samlet på Mors
– DFI-Geisler producerer ca. 90.000 bordpladesæt om året
– DFI-Geisler udnytter eller genbruger mere end 90% af deres samlede affaldsmængde
– DFI-Geisler har 220 ansatte
– DFI-Geisler eksporterer til 8 lande i Europa
– DFI-Geisler er ejet af den svenske koncern Ballingslöv International.

Forfatter

Related posts

Top