Mød din bøf på hjemmebane

Kødkvæg giver ikke bare lækre bøffer – de plejer også naturen på skånsom vis. Nu får du mulighed for at møde dem på hjemmebane, når en række kødkvægsproducenter lørdag den 10. maj over hele landet byder alle interesserede velkomne.

Dagen giver mulighed for at komme tæt på de flotte kødkvægsdyr af mange forskellige racer. Mød også landmanden selv til en snak om dyrene og produktionen. En produktion med høj grad af dyrevelfærd, og hvor slutproduktet er kvalitetskød, som landmanden ofte selv sælger direkte til forbrugeren. Ud over at producere godt kød plejer dyrene også naturen, når de græsser på enge og overdrev. Her holder de bevoksningen nede, så der bliver lys og luft til truede plante- og dyrearter.

Kødkvæg adskiller sig fra malkekvæg ved at være særligt robuste og kødfulde. Til gengæld producerer de ikke mælk til os mennesker – men kun til deres kalve. Herhjemme findes 20 forskellige racer, hvor Limousine og Hereford er de mest kendte.

Hyggelig oplevelse for hele familien
Kødkvægets dag arrangeres af Dansk Kødkvæg, som er en fælles organisation for de mange raceforeninger for kødkvæg i Danmark.
– Vi vil gerne vise forbrugerne den her produktion, hvor dyrene går sammen med deres kalve og mange steder gør et godt stykke arbejde for den danske natur, fortæller konsulent i Dansk Kødkvæg, Jørgen Skov, Videncentret for Landbrug.

Han garanterer en hyggelig oplevelse for hele familien, med masser af dyr og måske muligheden for at klappe en kalv.

Sundt kød med en let smag af vildt
At kød fra dyr, der afgræsser naturarealer er noget helt særligt, er ikke bare tomme ord. En ny dansk undersøgelse fra Aarhus Universitet viser nemlig, at den rige græsvegetation i kombination med de mange urter, der vokser på arealerne, giver kødet et ret højt indhold af det sunde umættede fedt – især Omega-3 fedtsyrer, og muligvis et højere indhold af antioxidanter. Samtidigt får det en mere vildtagtig smag. Undersøgelsen er et led i projektet Smag på Landskabet, som har til formål at få mere kvæg ud at pleje den danske natur.

I det nordvestjyske område åbner følgende producenter dørene til deres stalde og leddene til deres marker:

Bep og Morten Jensen, Havlandsvej 4, Kløv 7700 Thisted
Malene og Karl Andersen, Vestervigvej 182, 7752 Snedsted
Brian Korsgård, Holmegårdsvej 1, 7752 Snedsted

Forfatter

Top