Mindre socialt acceptabelt hvis far tager barslen

Når familieforøgelsen er sket, og barnet er kommet til verden, er det på sin plads, at far smutter tilbage på arbejdsmarkedet, mens mor klarer barslen.

Sådan lyder vurderingen fra knap en tredjedel af 18 til 24 årige i en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for fagforeningen Lederne blandt 1014 respondenter. Det skriver A4 Arbejdsliv.

I undersøgelsen erklærer 31 pct. af de unge respondenter sig uenige i, at det er ligeså socialt acceptabelt for fædre at tage barsel, som det er for mødre.

– I Danmark har vi i forvejen et skævt barselsmønster, hvor mor i mange tilfælde tager hele barslen, mens far passer arbejdet. Der er de her tal jo dybt problematiske i forhold til at få ændret på det mønster, siger Berit Fihl, politisk chef hos Lederne.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik tog danske mænd, der boede sammen med deres partner i gennemsnit 32 dages barsel i 2018.

Til sammenligning tog kvinderne i gennemsnit 274 dages barsel.

I de kommende år skal danske politiskere sørge for, at Danmark lever op til reglerne i et nyt EU-direktiv om barsel.

EU-parlamentet og EU-rådet vedtog i 2019, at otte uger af forældrenes orlov skal være øremærket til far for alle EU’s medlemslande. Holder far ikke de to måneder, kan mor ikke bruge af den tid, og så bortfalder ugerne.

Hos Lederne opfodrer man dog til, at de danskere politikere går længere, end EU-reglerne foreskriver.

– Vi foreslår, at man deler perioden op, så mor og far hver får ret til 16 ugers barselsdagpenge. Der er ingen grund til ikke at være ambitiøse på det her område, siger Berit Fihl.

Forfatter
Tags

Related posts

Top