Millioner til Mors: Penge til flere opfindelser på skolerne

Morsø Kommune modtager over 6 millioner kroner i bevilling fra Villum Fonden.

Pengene går til projektet MakerSpace Mors, som skal give eleverne på øens folkeskoler endnu bedre muligheder til at opfinde, designe og konstruere.

Et ’makerspace’ er et værksted på en skole, hvor eleverne kan makke med både den digitale teknologi samt med loddekolber og limpistoler. Det handler kort fortalt om at skabe et spændende og sjovt rum, hvor de unge kan udforske og finde inspiration omkring at opfinde, designe og konstruere.

Hovedindsatsen bliver at kompetenceudvikle alle lærere og ledere i skolevæsenet. Det kommer som udgangspunkt til at foregå i et nyt Kompetenceudviklings- og læringscenter på Ungdomsskolen.

En enestående mulighed
I Morsø Kommune vil man oprette lokale makerspaces på alle kommunens fem folkeskoler og uddanne vejledere, så maker-tilgangen kan blive implementeret i de enkelte fag.

– På Mors får vi nu en helt enestående mulighed for at få gjort Maker-Mindsettet til en integreret del af læringsindsatsen i skolen. Det vil give øens unge et endnu bedre afsæt til at kunne bidrage med kreative løsninger på komplekse udfordringer, siger centerchef Michael Dahlgaard, fra kommunens Center for Skole og Dagtilbud.

Store perspektiver
Nyheden om den store økonomiske opbakning skaber glæde i Morsø Kommune. Blandt andet hos Tore Müller, formand for Børne- og Kulturudvalget, som ser store perspektiver i tiltaget.

– Vi er meget taknemmelige for, at Villum Fonden har bakket vores ansøgning op med så flot et beløb. Det er et rigtig vigtigt fokus, som fonden sætter med deres makerspace-tiltag, som passer godt med vores tanker og planer her i kommunen, siger Tore Müller og tilføjer:

– Indsatsen kan få en positiv effekt på vores unge og åbne deres øjne for, hvad man kan lave og opfinde. Det kan både få betydning for deres fritid, men også for deres levevej og for, at vi i Danmark får flere dygtige medarbejdere til virksomheder inden for områder, hvor disse egenskaber er efterspurgte.

Ungdomsskolen har ledelsen af projektet
Bevillingen fra Villum Fonden betyder, at Morsø Ungdomsskole søger en leder til et nyt ’Kompetenceudviklings- og læringscenter’ i ’MakerSpace Mors”-projektet’, og ansøgningsfristen er allerede den 5. december.

Ansættelsen vil løbe i hele projektperioden, som strækker sig over fire år (2022–2025).

Ungdomsskoleinspektøren John Landbo håber på at en masse dygtige og inspirerende mennesker vil søge stillingen.

– Det er et godt projekt og en spændende lederstilling. Der vil blandt andet være samarbejde med VIA-Herning, robotfabrikken BILA A/S, og Jesperhus Feriepark, og vi skal tilbyde kompetenceudvikling til skolernes lærere, ledere og elever, herunder uddanne unge ”MasterMakers”, lyder det fra ungdomsskoleinspektøren.

FAKTA
MakerSpace Mors med fokus på erhverv og køn

  • Morsø Kommune har planlagt en makerspace-indsats, der omfatter alle kommunens fem folkeskoler (heraf en specialskole). Projektet samarbejder med lokale virksomheder og har et tydeligt kønsfokus gennem blandt andet kvindelige rollemodeller på virksomhederne.
  • Projektet har en klar strategi om at inddrage eleverne i udviklingen og vil fx uddanne ”mastermakers”, der skal være med til at vise vejen.
  • Der vil blive etableret et bemandet kompetenceudviklings- og læringscenter på Ungdomsskolen centralt i Nykøbing Mors, der skal fungere som kursussted, åbent værksted og center for udbredelsen. I løbet af projektperioden skal ledere, vejledere og fagudvalg opbygge lokale makerspaces på skolerne.
  • I samarbejde med VIA-Herning, robotfabrikken BILA A/S og Jesperhus Feriepark vil projektet tilbyde kompetenceudvikling til skolernes lærere og ledere.

 

Forfatter

Related posts

Top