Milde vintre holder hånden over husejere

Antallet af frostsprængte rør i huse og sommerhuse er faldet markant siden vinteren i 2012, viser en opgørelse over skadeanmeldelser fra Topdanmark. Det skyldes primært de milde vintre, men også ejernes egen skadeforebyggelse, vurderer forsikringsselskabet.

Trods et par uger med sne og kuldegrader vil vinteren 2016/2017 ikke blive husket som en isvinter. Langtfra.

Fraværet af hård frost lover godt for hus- og sommerhusejerne, der igen i år har anmeldt bemærkelsesværdigt få frostsprængninger til forsikringsselskabet Topdanmark. Det er en gentagelse af mønstret fra de fire foregående vintre, som også var milde.

– I vinteren 2013 begyndte antallet af frostsprængninger at falde markant i forhold til årene forinden, hvor kunderne anmeldte godt 500 frostsprængninger i løbet af en vinter. Tendensen er fortsat og denne vinter har vores kunder indtil videre kun anmeldt ca. 40 frostskader, siger salgschef Michael Birkelund Pedersen fra Topdanmark i Thisted.

Frostsprængte rør giver dyre skader
Og det er meget glædeligt for kunderne. Frostsprængninger er ofte meget dyre skader, fordi vandet strømmer ud og ødelægger gulve og inventar.

– Disse skader er næsten hver gang forbundet med store gener for kunderne, fordi det tager lang tid at affugte gulve og vægge, inden skaderne kan udbedres. Derfor er det meget glædeligt, at forholdsvis få husejere har haft frostsprængninger i deres huse, siger Michael Birkelund Pedersen.

Vinterlandskab

Milde vintre uden hård frost
For at et rør skal sprænge, skal vandet inde i røret fryse til is i sådan en grad, at vand- eller varmerøret ikke holder til presset. Men det er typisk en forudsætning, at temperaturen har været et godt stykke under 0 grader i en længere periode.

– Vand- og varmerør i sommerhuse og ældre huse er mere udsatte end andre. Der er også en stor risiko, hvis rørene ligger på den forkerte side af boligens isolering, siger Michael Birkelund Pedersen.

Vi følger de gode råd
Men faldet i antallet af frostsprængninger skyldes ikke kun de milde vintre, vurderer Topdanmark. Husejere og sommerhusejere er også at være blevet bedre til at tage deres forholdsregler om vinteren.

Vi råder altid vores kunder med sommerhus til at have varme på i alle rum i løbet af vinteren og gøre det til en vane at lukke for vandet og tømme rørene for vand, så sprængningerne undgås, siger Michael Birkelund Pedersen.

For husejere er det vigtigste, at man sørger for at have varme på i alle rum om vinteren – også de rum, som ikke benyttes, fordi det er en betingelse for dækning af frostsprængningsskader.

Forsikringen dækker, hvis…
Er uheldet ude, og vinteren får bugt med et vandrør i hus eller sommerhus, kan skaden være dækket af bygningsforsikringen. Men det forudsætter, at man har fulgt kravet om at have varme på.

Har man haft varme på, men der alligevel sker en frostsprængning – fx på grund af strømafbrydelse – kan skaden være dækket.

Foto : TopDanmark

 

Forfatter

Related posts

Top