Midt-, Vest- og Nordvestjylland ramt af jordskælv

Et jordskælv målt til 3,4 ramte søndag formiddag store dele af Jylland – herunder Mors, dele af Thy og Salling.

Skælvet blev registreret klokken 10.57 dansk tid og havde epicenter uden for Holstebro. Det bekræfter De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus).

– På verdensplan er det et lille jordskælv, som der sker mange af hver dag. Men i Danmark er det et af de større jordskælv. Det er ikke så ofte, at vi oplever jordskælv af denne størrelse herhjemme, siger Trine Dahl-Jensen, der er seismolog og seniorforsker hos Geus.

Rystelsen skete kort før klokken 11 søndag. 20 minutter senere begyndte borgere fra Lemvig, Struer, Skive og Mors at ringe ind til politiet og forklare, at de også havde mærket rystelserne.

Rystelserne har indtil videre ikke givet nogen skader i landsdelen, oplyser Politiet.

Der er ikke tidligere registreret jordskælv i området ved Holstebro. De nærmeste jordskælv har deres epicenter længere mod nord på Thyborøn-kanten. Et kraftigt jordskælv på 4.6 ML ramte ved Krik Vig i 1954, og et jordskælv på 3.7 ML ramte ved Harboøre i 1982. I området ud for disse to jordskælv strækker sig et strøg ca. 100 km ud i Nordsøen, som er et af de mest aktive jordskælvsområder i Danmark.

De fleste danske jordskælv finder sted i Kattegat og Nordsøen, mens jordskælv på land forekommer langt sjældnere. Der er kun registreret tolv jordskælv på land i Danmark, siden de systematiske målinger begyndte omkring 1930. Jordskælvet ved Krik Vig i 1954 er det kraftigste jordskælv målt på land i Danmark. Det næstkraftigste målte 4.0 ML og ramte København i 1930.

Foto: GEUS

 

 

Forfatter
Tags

Related posts

Top