Microsoft vil rette danskerne, hvis de ikke skriver inkluderende nok

Politimand, formand, dement. Glem det.

Fra nu af skal det hedde politibetjent, forperson og person med demens. I hvert fald hvis det står til teknologi-giganten Microsoft. I dette efterår lancerer den amerikanske it-virksomhed nemlig en ny version af verdens mest udbredte tekstbehandlingsprogram, Word, hvor algoritmebaseret kunstig intelligens vil komme med forslag til mere inkluderende sprogbrug. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Konkret betyder det, at hvis du skriver ”politimand”, vil programmet foreslå, at du i stedet anvender det kønsneutrale ord ”politibetjent”. Beskriver man en person som ”dement”, vil programmet i stedet foreslå, at du bruger udtrykket ”person med demens”.

Anna Libak, der er journalist og forfatter, mener, at det er gået for vidt med inkluderende sprogbrug, når det systematisk udbredes gennem en stor teknologivirksomhed. Hun frygter, at det kan give os et fattigere sprog:

– Romanforfattere får det virkelig svært i fremtiden. For hvis de ikke må sige han eller hun, må de så sige mor eller far? Det kan jo være, at man ikke føler sig som mor eller far, selvom man er det. Må man sige ung, gammel, grim, pæn, feminin, maskulin, tyk, tynd, ja, må man overhovedet karakterisere andre på nogen som helst måde?

Samtidig mener Anna Libak, at Microsofts ambitioner om et mere inkluderende sprog rejser et fundamentalt dilemma om, hvorvidt sproget bør afspejle virkelighed­en, eller om vi skal acceptere, at nogen vil ændre sproget for at forme den virkelighed, som de ønsker at se.

Forfatter
Tags

Related posts

Top