Maritime nyttehaver skyder op over hele landet – også lokalt

De fleste forbinder en nyttehave med et stykke jord, hvor man dyrker kartofler, porrer og gulerødder. Men man kan også etablere nyttehaver til havs og høste eksempelvis tang, blåmuslinger og østers.

To af de såkaldte maritime nyttehaver er etableret i Nykøbing og Lemvig, og de er en del af en stigende tendes. Der er nemlig mange flere maritime nyttehaver på over hele i landet. Der findes for tiden seks såkaldte maritime nyttehaver, som drives af foreninger i Ebeltoft, Lemvig, Løgstør, Aalborg, Nykøbing Mors og Kerteminde.

– Vi er gået fra at være en københavnerbaseret forening til at være en national netværksorganisation for maritime nyttehaver, der dukker op alle mulige steder de her år, siger Joachim Hjerl.

Han er stifter og leder af den selvejende institution Havhøst, som hjælper lokale foreninger i gang med at etablere de maritime køkkenhaver.

Det er fortrinsvis tang, østers og blåmuslinger, som høstes i de danske maritime nyttehaver. Tang og blåmuslinger findes ifølge Joachim Hjerl over det meste af landet, mens det især er ved Limfjorden, man finder østers.

En vindersituation for miljøet
Konceptet passer godt til tidens krav om, at vi skal tænke og opføre os mere bæredygtigt, mener Joachim Hjerl.

– Der er ikke behov for at tilføre foder eller medicin, og så kræver det meget lidt plads i forhold til udbyttet. Det er en genial råvare at arbejde med. Tang, blåmuslinger og østers tager ikke noget, men trækker næringsstoffer ud af vandet. Så på den måde er det en vindersituation for miljøet, siger Joachim Hjerl.

Det kræver en tilladelse fra myndighederne, hvis man ønsker at høste af havets afgrøder.

– Som det er nu, kan det være bøvlet at komme i gang. Det er noget, vi gerne vil drøfte med den nye regering, siger Joachim Hjerl.

Med Danmarks 7000 kilometer lange kystlinje ser han store muligheder for at etablere endnu flere havbaserede køkkenhaver.

Målet er, at der i 2025 skal være etableret 30 maritime nyttehaver landet over.

/ritzau/

Forfatter
Tags
Top