Mælkepriser stiger fortsat – godt nyt for lokale landmænd

Mælkeprisen for januar stiger med 13,9 øre. Dermed bliver acontoprisen for konventionel mælk 254,4 øre i januar, oplyser Arla.

Stigningen var ventet, idet Arla ganske usædvanligt i sin december-mælkepris indikerede, at der ville komme “en lignende stigning” i januar.

Lige så usædvanligt er det, at mælkeprisen stiger i januar. Traditionelt er det december, der er årets bedste måned, idet både julesalget tæller positivt ind, ligesom også at mejeriet i årets sidste regnskabsmåned kender sin økonomi til punkt og prikke og derfor kan udbetale mest muligt, sådan at regnskabstallene ender med at gå op.

Arlas samlede mælkepris stiger med 2 eurocent/kg. Når dette “kun” udmønter sig i 13,9 øre til de danske andelshavere, skyldes det valutakurs-effekten, der trækker 1 øre fra acontoprisen herhjemme.

Økologiske andelshavere får dog kun 1 eurocent per kg i stigning på mælkeprisen. Det betyder, at øko-noteringen for januar bliver på 359,7 øre. Dermed er økologitillægget de seneste måneder reduceret i forhold til den konventionelle mælkepris. Hvor tillægget i november var 120,3 øre per kg er det nu reduceret til 105,3 øre per kg.

Fedtværdien er 26,41 kroner pr. kilo, og proteinværdien er 42,26 kroner pr. kilo.

Forventet efterbetaling og rente for 2017 er 7,6 øre, og forventet konsolidering er 10,7 øre.

Økotillæget er 105,3 øre.

Tillæg for non-GM foder er 1 eurocent (7,5 øre) – dette kommer i anvendelse i takt med at andelshavere på de enkelte markeder inviteres til at indgå kontrakt om mælk baseret på non-GM foder. I Danmark er der åbnet for at tegne kontrakter.

Arlaprisen er 281,2 øre pr. kilo konventionel mælk og 379,0 øre pr. kilo økologisk mælk.

Forfatter
Tags ,

Related posts

Top