Mælkebøndernes formand: Vi konkurrerer hinanden til døde

Konkursbølgen blandt de danske mælkeproducenter vil fortsætte, hvis der ikke bliver gjort noget for at sikre en højere pris på mælk.
Sådan lyder meldingen fra formanden for Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen.
Det skriver DR Syd.
– Vi bliver nødt til at få indført et styringsredskab på europæisk plan, der kan få produktionen under kontrol, ellers ender vi med at konkurrere hinanden til døde. Man kan ikke producere mælk for knap to kroner literen, siger Kjartan Poulsen til DR Syd.
Reaktionen kommer oven på nyheden om, at 32 mælkebønder er gået konkurs i årets første fire måneder. Det viser nye tal, som Danmarks Statistik har trukket for DR Nyheder.
Dermed er der udsigt til endnu flere konkurser end rædselsåret 2015, hvor 60 mælkebønder gik konkurs i løbet af hele året.
Det er de meget lave mælkepriser, som sammen med landmændenes høje gæld er skyld i de mange konkurser. Og ifølge Kjartan Poulsen er det stigende antal konkurser kun toppen af isbjerget.
– Der er langt flere, der har det svært, og vi vil komme til at se flere konkurser resten af året. Hver gang prisen falder, så prøver den enkelte landmand at producere mere mælk. Det er en ond cirkel, forklarer Kjartan Poulsen til DR Syd.
Beregninger fra Landbrug & Fødevarers videnscenter Seges viser også, at omkring 700 ud af de 3.300 mælkeproducenter er kriseramte, og heraf er 400 direkte konkurstruet.
Forfatter

Related posts

Top