Mors har fået et nyt skønt sted at tage hen på tur med gode forhold for børn og mennesker i kørestol. Der er også offentligt handicaptoilet med pusleplads til de små børn og udendørs vandhane. Mandag den 5. maj kunne dette nye friluftsstøttepunkt i Østre Anlæg officielt tages i brug. Over 90 børn fra lokale børnehaver deltog i indvielsen, som bød på kagemand, snobrød over bål og opdagelser i skoven.
Himlen er blå, skoven er grøn, og rød-hvide flag viser, at der er noget særligt at fejre denne mandag på Soelbergsvej 4 i Nykøbing. Det er et sted, der er kendt blandt børn især for at rumme skovlegepladsen i Østre Anlæg. Nu er der endnu mere at komme efter. Det vidner en ny bygning bag legepladsen om, som denne dag har en flot rød snor langs siden. Det er madpakkehuset.
Det nye madpakkehus med tilhørende bygning bagved med grejbank, offentligt toilet og udearealer er en del af Morsø Kommunes indsats for at gøre fjorden og naturen mere tilgængelig for både børn, ældre og foreninger.
Forventningsfulde børn på tur strømmer til og sætter sig ned på græsset foran madpakkehuset. Tre lokale børnehaver har sagt ja til at møde op og gøre noget ekstra ud af indvielsen, og nu er de omkring 80 børn i græsset klar til første del af dagens program.

En unik kombination
Meiner Nørgaard, formand for Udvalget for Teknik og Miljø, byder børn og pædagoger velkommen til indvielsen med en tale, og han understreger, at det er med stor glæde, at det nye og længe ventede madpakkehus og udearealerne kan tages i brug.
“Dette sted er meget mere end blot en samling af faciliteter. Det er en ramme for fællesskab, læring og naturoplevelser. Her kan vi tage en pause, nyde vores madpakker og samtidig udforske den omkringliggende natur med adgang til et stort udvalg af friluftsudstyr”, siger Meiner Nørgaard og forsætter:
“Med sin placering i skoven og tæt på stranden tilbyder området en unik kombination af afslapning og læring. Madpakkehuset supplerer rækken af eksisterende støttepunkter tæt på fjorden. Det er en del af et større netværk af faciliteter, der gør det lettere for både lokale og besøgende at opleve naturen og fjorden, tage pauser og deltage i udendørs aktiviteter”, lyder det fra udvalgsformanden.
Da talen er slut, bliver der valgt et barn fra hver af de tre børnehaver til at klippe snoren – og så kan stedet tages i brug. Indenfor venter flere forskellige slags kagemand og juice på børnene.
Senere står programmet på naturbingo. Her bruges noget af udstyret i grejbanken til at finde dyr i skovbunden, som kan puttes i beholdere og beundres af de andre fra børnehaven.
I grejbanken er der blandt andet også snobrødspinde, som kommer i brug over bålet, mens nogle prøver kræfter med den børnevenlige brændekløver.

Et resultat af stærkt samarbejde
Der er mange at takke for, at det hele er blevet muligt. I sin tale tidligere på dagen har Meiner Nørgaard takket både fondene og de mange medarbejdere og frivillige, som har bidraget:
– Faciliteterne er blevet til takket være en stor indsats fra mange engagerede mennesker. En særlig tak går til Friluftsrådet, Lokale og Anlægsfonden samt LAG Thy-Mors for deres økonomiske støtte. Derudover vil vi gerne takke de to fjordrangers fra M.C. Holms Skolen og SFO’en samt de tekniske medarbejdere i Morsø Kommune for deres arbejde med færdiggørelse og indretning.
Et sted til læring, leg og naturoplevelser
Madpakkehuset rummer 30 siddepladser og er opført som et opvarmet rum med adgang til en grejbank, som børnehaver og skoler kan bruge til at udforske området. Det er tænkt som en naturbase og læringsplatform for børn og unge i kommunen – men også ældre borgere fra for eksempel plejecentre og bosteder får stor glæde af faciliteterne.
Særligt fokus har været på tilgængelighed. Området er indrettet handicapvenligt med ramper, bred adgang og et hævet bålsted, som også kan bruges af kørestolsbrugere. Det offentlige handicaptoilet med pusleplads og udendørs vandhane er åbent for alle.

Ikke til private fester – men til fælles brug
Selvom madpakkehuset er oplagt til mange formål, er det forbeholdt kommunale og private dagtilbud, skoler, ungdomsskolen, plejecentre, spejdere og frivilligcentret i Morsø Kommune. Booking sker via Foreningsportalen på kommunens hjemmeside, og huset kan derfor ikke bruges til private arrangementer.
Udearealerne, bålpladsen og toilettet kan dog frit benyttes af alle.
Tre støttepunkter – og et fjerde på vej
Med åbningen ved Ørodde er det tredje friluftsstøttepunkt i Nykøbing nu i drift. Tidligere er der etableret støttepunkter ved Klosterbugten og ved Strandhuse på Refshammer.
Et fjerde punkt er renovering af den eksisterende toiletbygning ved Østerstrand, som også er et stort ønske for mange. Morsø Kommune arbejder forsat på at indhente de nødvendige godkendelser, før en renovering kan gå i gang.
Bygningen ligger i fredskov og indenfor strandbeskyttelseslinjen, så det er en krævende proces. Projektet er økonomisk støttet og planlagt, og kommunen forventer at gå i gang, så snart godkendelserne er på plads.
Fotos : Morsø Kommune