Lovforslag vil straffe utryghedsskabende adfærd hårdere

Justitsminister Nick Hækkerup sender nu et lovforslag i høring, der sætter hårdt mod hårdt over for dem, der skaber utryghed i det offentlige rum. Lovforslaget gør det blandt andet muligt at forbyde personer, der er dømt for bl.a. vold, at opholde sig i nattelivet i op til to år i hele landet.

Lovforslaget indeholder et tryghedsskabende opholdsforbud, forbud mod deltagelse i nattelivet og udvidet adgang til beslaglæggelse af værdigenstande.

– Det er vidtgående, men vigtige initiativer, hvis vi skal ramme dem, der skaber utryghed i nattelivet med voldelige overfald eller skaber utryghed i boligområderne. Vi vil ganske enkelt ikke finde os i den adfærd, for den begrænser andre menneskers frihed til at færdes trygt i det offentlige rum, udtaler justitsminister Nick Hækkerup i en pressemeddelelse.

Med lovforslaget får politiet også et nyt værktøj, så politiet kan sætte kontant ind over for personer, der skaber utryghed i det offentlige rum. Politiet får således mulighed for at udstede tryghedsskabende opholdsforbud på op til 30 dage ad gangen, hvis de vurderer, at en gruppe af personer skaber utryghed i et område.

Bøder på 10.000 kroner – første gang
Det betyder konkret, at en gruppe på ned til 2-3 personer, der eksempelvis udviser en chikanerende, truende eller intimiderende adfærd over for forbipasserende, kan være nok til, at politiet kan udstede et tryghedsskabende opholdsforbud i det pågældende område.

Udstedes et sådan opholdsforbud, vil det være strafbart at opholde sig i området, medmindre der er tale om almindelig færden. Det gælder alle udendørs faciliteter i det af politiet definerede område og kan eksempelvis indbefatte en park, eller et beboelsesområde. Bryder personer dette forbud, vil det i førstegangstifælde udløse en bøde på 10.000 kroner.

Endelig lægges der med lovforslaget også op til, at politiet fremover skal kunne gribe ind, hvis politiet f.eks. sigter en person og samtidig kan se, at vedkommende er i besiddelse af værdigenstande og samtidig har gæld til det offentlige.

I en sådan situation skal politiet kunne tage værdigenstandene fra vedkommende med henblik på at sikre betaling af den offentlige gæld.

Foto: Kim Matthäi Leland

Forfatter

Related posts

Top