Lokale kor markerer 75-året for Danmarks befrielse

I forbindelse med 75-året for Danmarks befrielse har de to lokale kor, Musikværkets Kor fra Mors og Nordvestkoret fra Thy, gennem et år arbejdet med et korværk baseret på em digtsamtling af Kaj Munk.

Tilbage i foråret skulle der have været afholdt to koncerter, men ligesom meget andet spændte coronavirussen ben for afviklingen. I stedet afvikles koncerterne i starten af oktober.

”Navigare necesse” – ”Det er nødvendigt at sejle” – under dette latinske citat har Kaj Munk nytåret 1941 skrevet en digtsamling på 12 digte – et for hver måned i året.

– Digtsamlingen, der skildrer årstidernes skiften, skildrer også besættelsen og modstsandsviljen og tegner et parallelspor i forløbet, og vi kan læse, hvordan Kaj Munk oplever skiftet i modløshed og mod i et Danmark af 1940. Denne fascinerende flertydighed afspejles også i titlen på korværket: ”I det fri”, som i 2007 har fået musik af Erling Kullberg – komponist, dirigent og lektor i musikvidenskab, fortæller Anne Mette Schrader i en pressemeddelelse omhandlende koncerterne der kan opleves i Thisted Kirke og Musikværket i Nykøbing hhv. den 1. oktober og den 6. oktober – begge dage kl. 19.30.

Korene ledes af dirigent Thomas Olesen, mens pianist Svend Ole Kombak medvirker ved flygelet.

Det førnævnte latinske citat følges op af anden del, der lyder, ”vivere non necesse est”, der betyder: ”men det er ikke nødvendigt at leve”.

– Underforstået, at det kan være nødvendigt at kæmpe og dø for at leve som et frit folk. Men det kunne jo ikke siges direkte for censuren i 40’erne, så der står kun de tilsyneladende så uskyldige ord om sejladsens nødvendighed. En stærk titel som den aldrig lunkne, altid brændende Kaj Munk selv var den første til at efterleve i den åndelige kamp mod besættelsesmagten, fortæller Anne Mette Schrader.

– Da Kaj Munk også var et inkarneret friluftsmenneske, kommer vi rundt i alle kroge af naturen i beskrivelsen af de tolv måneder, men også med et budskab der viser hen til besættelsestiden, f.eks. beskrivelsen af den lumske aprilsol, der ligner tyskernes søde ord om, at de var kommet for at beskytte os. Beskrivelsen af august handler om den undselige lyng. Den ved godt, den ligesom lille Danmark ikke regnes for noget særligt, men ”tit hvor de store falder, står de små”, og sådan kan man finde sandheder i hvert enkelt af de 12 digte.

Arkivfoto

Forfatter
Top