Lokale borgmestre bakker op: – Fuld kompensation til minkavlere

Borgmestrene på Mors og i Thy er enige i, at man skal følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger om at gøre, hvad der er nødvendigt for at minimere smitten af coronavirus.

Minkavlerne skal dog have fuld kompensation for deres tab, udtaler de to borgmestre i en fælles pressemeddelelse.

– Det er en forfærdelig situation for minkavlerne, og det mindste, vi kan gøre, er at sikre ensartet og fuld kompensation, hvis bestanden af dyr skal aflives. Uanset om dyrene er raske eller smittet, fortæller Hans Ejner Bertelsen (V), borgmester i Morsø Kommune.

Han bakkes op af Thisted Kommunes borgmester Ulla Vestergaard (A), som tilføjer:

– Selvfølgelig skal vi følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Der handler ikke om mink overfor mennesker, men om at give minkavlerne mulighed for at komme ordentlig videre. Jeg syntes ikke, at det er rimeligt, at der er forskel i kompensation.

I den nuværende kompensationsordning fra regeringen, er den samlede erstatning for avlsdyr ca. 18 % mindre, hvis de er tilknyttet en bestand, hvor der er smitte.

Baggrunden er, at regeringens strategi for at minimere coronasmitte indebærer, at samtlige mink i en zone på 7,8 km omkring den smittede farm skal slås ned – uanset om den berørte minkfarm har smittede dyr eller ej.

– Minkavlerne har brugt år på at udvikle deres minkbestand, og avlsdyrene er altafgørende i denne proces. Lige nu er vi i gang med ikke bare at dræbe dyrene, men også mange minkavlernes fremtid i branchen, fortæller Ulla Vestergaard.

Og Hans Ejner Bertelsen supplerer:

– Vi kæmper alle en kamp mod corona. Minkavlerne er desværre særlig ramt, og nu bør vi også stå sammen, for at sikre at der er en god fremtid for minkavlerne og følgeindustrien, når smitten er bekæmpet.

Minkbranchen har en årlig eksport på ca. 5 mia. kr. og beskæftiger sammen med følgeindustrien flere tusinde personer.

Arkivfoto

Forfatter

Related posts

Top