Lønhop skal lokke flere til at blive sosu-medarbejder

Landets kommunalt ansatte sosu-medarbejdere kan måske glæde sig til at indkassere ekstra lønkroner ved overenskomstforhandlingerne i 2021, skriver Avisen.dk.

Selv om der er to år endnu, til nye overenskomster for de godt 500.000 kommunalt ansatte skal på plads, åbner formanden for Kommunernes Landsforening (KL), Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard (S), allerede nu for at afsætte ekstra lønkroner til de efterspurgte sosu-medarbejdere.

– Vi har en fælles opgave med at få løftet området, som har været et lavtlønsområde. Vi begyndte ved de seneste overenskomstforhandlinger, hvor vi afsatte en halv milliard kroner ekstra til sosu’er og sygeplejersker. Det var en rigtig god aftale og et skridt i den rigtige retning. Det er vi ikke færdige med i min bog, siger Jacob Bundsgaard til Avisen.dk.

Udsigt til mangel på sosu’er
Det er udsigten til fortsat mangel på sosu’er til plejen af fremtidens mange flere ældre borgere, der får kommunernes førstemand til at sende det bemærkelsesværdige signal om de kommende overenskomstforhandlinger.

Ifølge Kommunernes Landsforening vil der mangle 15.000 sosuassistenter- og hjælpere inden for de næste fem år. Tallet afhænger dog blandt andet af, om det lykkes at få flere af de nuværende deltidsansatte til at arbejde på fuld tid.

Fagforbundet FOA mener, at behovet bliver endnu større og forudser, at kommunerne skal tiltrække over 40.000 nye sosu-medarbejdere de næste 10 år for at kunne levere plejen til det stigende antal ældre.

Ved de dramatiske forhandlinger sidste år blev de 500.000 kroner ekstra til sosu’er og sygeplejersker givet i håb om at tiltrække og fastholde flere i den kommunale pleje. Pengene gik blandt andet til ekstra tillæg og en hurtigere vej til den højere slutløn.

Siden er en aftale om 9.000 nye praktikpladser faldet på plads, og der er sat fokus på at styrke studiemiljøerne og mindske frafaldet på sosu-uddannelserne.

Nye initiativer skal sikre arbejdskraft
Ifølge Jacob Bundsgaard er der behov for en række initiativer for at sikre den nødvendige arbejdskraft. Effekten af initiativerne vil få betydning for i hvilket omfang, sosu’erne også kan se frem til ekstra lønkroner i 2021.

– Min vurdering er, at der vil være et meget stort tryk på velfærdsområderne, som gør, at vi skal kigge i den retning, siger KL-formanden.

I sosu’ernes forbund, FOA, kvitterer formand Mona Striib for signalerne fra Jacob Bundsgaard.

– Men jeg løfter også lige et flag og gør opmærksom på, at det ikke kun er på FOAs område, hvor der er udfordringer med at sikre, at der er personale nok, siger Mona Striib, der også er topforhandler ved overenskomstforhandlingerne for samtlige ansatte i kommuner og regioner.

– Det handler ikke kun om sosu-assistenter, men også om lærere, kontorpersonale og så videre. Bredt set står vi med en udfordring med at få de økonomiske rammer til at hænge sammen, så vi kan løfte de velfærdsopgaver, vi som samfund gerne vil, siger Mona Striib til Avisen.dk.

Foto: SOSU-skolen i Thisted

Forfatter

Related posts

Top