Livsfarlige lange responstider i Thy Mors

OPDATERET Søndag 8.1. kl. 11.00 med præcisering af Regionsrådsmedlem Per Larsens (K) holdning

Hvis du har dårligt hjerte, er det en rigtig dårlig ide at bo på Mors eller i dele af Thy. Her er responstiderne nemlig så lange, at du risikerer at dø inden, hjælpen når frem. Regionen er tilfredse med beredskabet.

– Responstiden er ekstremt vigtig, når det kommer til hjertestop. Man siger som tommelfingerregel, at chancen for at overleve falder med ti procent for hvert minut, der går, før ambulancen når frem, eller der bruges hjertestarter. Så efter ti minutter er chancen for at overleve minimal. Får man førstehjælp, forbedres overlevelseschancen, men efter det 13. minut er der en meget lille effekt, siger Fredrik Folke til TV2 Nyhederne.

Undersøgelsen konkluderer, at kun 1,5 procent overlever hjertestop ved en responstid på 13 minutter, mens 3,7 procent overlevede, hvis de fik førstehjælp, indtil ambulancen kom. Undersøgelsen kan imidlertid ikke med sikkerhed dokumentere, at den højere overlevelsesgrad skyldtes, at der blev ydet førstehjælp.

Morsø Kommune er specielt slem
Responstiderne i Morsø Kommune er specielt slemme. Faktisk så slemme, at de kan koste menneskeliv – netop fordi den gennemsnitlige responstid flere steder ligger over 10 minutter, hvor chancen for at overleve et hjertestop er minimal.

Så sent som i november råbte socialudvalgsformand Henning Sørensen (V) på Mors vagt i gevær. Allerede da havde han indikationer af, at den stod helt galt til med den gennemsnitlige responstid.

– derfor vil vi også bruge tallene til at få en ambulance mere til Mors, sagde han den gang.

Og hans synspunkt blev bakket op af Borgmester Hans Ejner Bertelsen.

– regionen skal sikre et forsvarligt beredskab så borgerne på Mors kan følge sig sikre og trygge, sagde han den gang.

Lægehelikopter

Men intet er sket
Imidlertid er der ikke kommet et bedre ambulanceberedskab på Mors, og i dag kan Ekstra Bladet så afløre, hvor galt det står til.

19 steder i Danmark er responstiden så høj, at har man et dårligt hjerte, er det en rigtig dårlig ide at bo i de områder. Over en fjerdedel af de steder ligger i Thy Mors.

Der er tale om Sydmors herunder områderne : Øster Assels, Redsted og Karby. Herudover er der problemer i Frøstrup i Thy samt på Thyholm – og på Fur, der ligger i Skive Kommune.

Ulla Astman 1

Regionen kan ikke gøre noget
Hos Region Nordjylland mener formanden Ulla Astman, at beredskabet er forsvarligt.

– vi kan ikke garantere max. 15 minutters responstid over det hele. Det vil i givet fald koste en halv milliard kroner og vil betyde, at vi skal fyre 1.000 sygeplejersker. Det har vi ikke haft politisk vilje til, og jeg har svært ved at se, at det er løsningen, siger Ulla Astman.

– Når man bor et sted, hvor man godt ved, der er langt til for eksempel et akutberedskab eller et hospital, så ved man også godt, der er nogle konsekvenser, siger regionsrådsformanden.

Den konservative Per Larsen er dybt uenig med regionsrådsformanden:

– Vi skal have taget toppen af de meget lange responstider. Falck har mulighed for at sætte nogle biler ind i området, når de andre ambulancer er optaget. Det der typisk sker, når ambulancen er optaget, så bliver der et udækket område. Der må man rykke noget mandskab ud, så man får dækket det område af igen, siger han til TV2 Nord.

Sundhedsminister Ellen Thrane Nørby siger i en kommentar til Tv2 Nyhederne, at hun mener, at det er vigtigt, at akutberedskabet fungere i hele landet, og at hun også mener, at der er sket forbedringer blandt andet med lægehelikoptere og hjertestartere.

 

 

Forfatter

Related posts

Top