Lisbeth fra Mors rejser til Malawi for at gøre en forskel

I Bjergby på Mors er 49-årige Lisbeth Frandsen ved at pakke kufferterne til sit næste udlandseventyr.

Fredag den 3. maj rejser hun til afrikanske land Malawai, udsendt af Røde Kors.

Lisbeth Frandsen sidder i bestyrelsen for Røde Kors’ lokalafdeling på Mors, og sammen med 11 andre afdelinger skal hun rundt i Malawi for at se nogle de projekter Røde Kors støtter:

– Formålet med rejsen er at få indsigt i det udviklingsarbejde Røde Kors Danmark (i samarbejde med Røde Kors fra Island, Finland, Italien og Malawi) laver i Malawi, så vi efterfølgende kan stå til rådighed ved at tage ud og fortælle om udviklingsarbejdet i Malawi, fortæller Lisbeth Frandsen og fortsætter:

Et af verdens fattigste lande
– Malawi er et af verdens fattigste lande. Hvor Danmark ligger i toppen på FN’s landeudviklingsliste, ligger Malawi tæt på bunden. Til gengæld blandet Danmark sig også i toppen, når det drejer sig om at storforbruge af verdens resourcer, hvilket også har indflydelse på klimaet i Malawi, fortæller hun.

De fleste i Malawi ernærer sig ved det de selv dyrker. Men det er sårbart, for Malawi er ramt af klimaforandringerne, hvilket har forårsaget både tørke og oversvømmelser i de senere år. Malawi har desuden været hårdt ramt af Aids, hvilket har gjort, at mange børn i Malawi er forældreløse:

– Og så kniber det med skolegang, især for pigerne, som bliver holdt hjemme for at arbejde og desuden bliver giftet bort i en meget tidlig alder, fortæller Lisbeth Frandsen.

Forskellige indsatsområder
Røde Kors arbejder derfor bredt med forskellige indsatsområder omkring sundhed, ernæring, inklusion af socialt udsatte, uddannelse, vand og sanitet samt katastrofe forebyggelse.

Lisbeth Frandsen glæder sig til at komme afsted:

– Jeg glæder mig til at få indsigt i hvordan man organiserer udviklingsarbejde i et af verdens fattigste lande. Jeg tror ikke nødvendigvis at det er let, men jeg tror, at nødhjælpsorganisationerne er meget dygtige, og at det arbejde de gør, kan være med til a gøre en positiv forskel, ikke bare for folk i Malawi, men også for os i den vestlige verden, som ikke ønsker at vores lande skal blive overstrømmet af klimaflygtninge.

– Jeg glæder mig helt vildt til at møde børn og voksne i Afrika. Til at besøge lokale landsbysamfund og til at se og høre om det liv de lever. Og jeg håber på at få rygsækken fuld af gode historier og oplevelser, som jeg kan komme hjem og fortælle meget mere om.

Om Lisbeth Frandsen:
– Sidder i bestyrelsen for Røde Kors Morsø-afdeling
– Indsamlingsleder på Mors ved landsindsamlingen i oktober
– Har tidligere rejst i Indie og Nepal for Mellemfolkeligt Samvirke
– Har gennem 25 år haft sponsorbørn i Afrika, men har aldrig tidligere været der
– Det er første gang, at hun skal ud og rejse i Røde Kors-regi

Forfatter

Related posts

Top