Ledigheden i Nordjylland steg for første gang i to år

Antallet af arbejdsløse nordjyder steg en smule i december 2019 sammenlignet med samme måned året før.

I perioden steg ledigheden med næsten 200 såkaldte bruttoledige, hvilket svarer til en vækst på 1,6 %. Samtidig steg den samlede beskæftigelse dog med 678 fuldtidspersoner fra oktober 2018 til oktober 2019.

– Det er positivt, at beskæftigelsen fortsat stiger. Det vidner om et nordjysk arbejdsmarked i fremgang. For første gang i to år steg ledigheden også en smule med 191. Det er samlet set et udtryk for, at udbuddet af arbejdskraft stiger i disse år. Og udbuddet er steget lidt mere end efterspørgslen, forklarer Lars Christensen, formand for RAR Nordjylland (De Regionale Arbejdsmarkedsråd, red.).

Det stigende udbud af arbejdskraft skyldes bl.a. tilbagetrækningsreformen, som hæver pensionsalderen, og flere bliver længere tid på arbejdsmarkedet. En anden væsentlig faktor for væksten i beskæftigelse og arbejdsstyrke er tilgangen af udenlandsk arbejdskraft. Der er i dag ca. 15.900 beskæftigede udenlandske statsborgere i Nordjylland. Det er mere end en fordobling på 10 år.

Udlændingene er også begyndt at optræde mere hyppigt i ledighedstallene. I november 2009 udgjorde udenlandske statsborgere 4,5% af de dagpengeledige. I november 2019 udgjorde de 10,7% af de dagpengeledige.

Som det fremgår af nedenstående grafik er Morsø Kommune den kommune i Region Nordjylland med færrest ledige i december måned.

Kilde og illustration: RAR Nordjylland

Du kan læse mere om den seneste rapport om ledigheden og beskæftigelsen i Region Nordjylland HER

Forfatter

Related posts

Top