Landmænd håber på endnu bedre vejr

Selvom de foregående to år har været rigtigt fine høst-år, så er der intet der tyder på en rekordhøst i år.
Det skriver Ritzau i følge TV MidtVest.

– Det tegner til en normalhøst, når det gælder høsttidspunktet. Men med hensyn til udbytterne kan det godt blive lidt skuffende for de fleste. Det har ikke set imponerende ud hidtil, og nogen rekordhøst bliver det i hvert fald ikke, siger landskonsulent Lars Bonde Eriksen fra Seges (tidligere Videnscentret for Landbrug).

Vejret i foråret og forsommeren har ifølge landskonsulenten delt landet og dermed høstprognosen i to.

I den vestlige del af landet kom der relativt tidligt masser af regn. Dermed slap jyderne for tørkeskader, hvor kornet sætter færre aks og færre kerner per aks eller får mindre kerner. Til gengæld fik de rigeligt med regn.
Men i Østdanmark på dele af Sjælland og især Lolland-Falster nåede det til gengæld at blive meget tørt. Også i et omfang, som kornet ikke kan nå at komme sig over. Den regn, der siden kom, kom for sent.

Alt afhænger af vejret
Mens høsten i 2014 kom meget tidligt, så faldt den sidste år meget sent. Til gengæld nåede den over ti millioner tons. Det bedste resultat siden 2009. Sådan går det ikke i år. Men hvor det ender, afhænger fortsat af, hvordan vejret arter sig de nærmeste uger:

– Håbet er rigeligt med sol og varme, så kornet bliver tørt, og landmændene ikke får høje omkostninger til tørring af kornet efterfølgende, siger Lars Bonde Eriksen.

Kommer der til gengæld en masse regn og skybrud, kan det fortsat nå at forringe kvaliteten i kornet med dårligere priser til følge.

/ritzau/

Forfatter

Related posts

Top