Læserbrev: Vi har jo det hele – næsten!

Læserbrev af
Ellen Philipsen Dahl, Formand for Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget i Morsø Kommune for Demokratisk Balance.

For en tilbageflytter er det til daglig undring, at ikke mange flere vælger at bosætte sig her på Mors. Vi har jo det hele!

Drømmen om og lysten til at rykke teltpælene op af storbyernes betonfundament er da også blevet langt mere påtrængende hos mange, efter Corona-pandemien nu i over et år har holdt både børnefamilier, eneforsørgere, singler og ældre ufrivilligt indespærret i storbyens omklamrende bygningsmasse.

Udlængslen er udtalt – danskerne vil ud i naturen – ud til vandet – ud til den friske, rene luft.

Men før det endelige skridt om permanent udskiftning af bopæl tør tages, er der alligevel mange praktikaliteter der skal tjekkes op på, før drømmen kan blive virkelighed.

”Tjeklisten” for en familie, der drømmer om at flytte til Mors, kunne se sådan ud:

1) Er der spændende virksomheder, arbejdspladser og jobmuligheder – TJEK!
2) Er der boliger i et overkommeligt prisniveau, med lidt udenoms areal til både grøntsager og dyr, beliggende i smukke, landlige omgivelser – TJEK!
3) Er der gode daginstitutioner, skoler og uddannelsesinstitutioner i nærområdet – Tjek!
4) Er der et stort udbud af forenings- og fritidsaktiviteter – TJEK!
5) Er der et ekstraordinært og bredt kulturudbud – TJEK!
6) Er der en ualmindelig smuk, varieret natur/og spektakulær geologi – TJEK!
7) Er man tæt på vand og verdensklasse skaldyr – TJEK!
8) Er der NETVÆRK og/eller familie, der træder til, når barnet er sygt, når der er bedsteforældredag i børnehaven, når der skal kigges til dyrene i ferien, når babysitteren er forhindret, når der mangler en til at holde stigen, eller når man blot mangler en at snakke lidt med over hækken – ???

Netop usikkerheden om et velfungerende netværk – vi kan også kalde det det ”familiære sikkerhedsnet” – er ofte det, der får interesserede unge børnefamilier til at trække i bremsen. For det allervigtigste er jo, at hverdagen fungerer!

I Demokratisk Balance har vi en ide, vi tror, der kan være med til at løse dette problem og samtidig give naturlig bosætning og nyt liv i landsbyerne og landområderne.

Vi vil etablere moderne og bæredygtige generationsbofællesskaber/ -forskellige beboelsestyper i nye moderniserede, energirenoverede nedlagte ejendomme, hvor der er plads til dyr og dyrkning, beboet af mennesker i alle aldre og beliggende i naturskønne omgivelser – f.eks. i nærheden af de helt vidunderlige vådområder, der efterhånden spreder sig over hele Mors.

På samme måde kunne denne boform også være en mulighed for de ældre, pensionister og enlige, som ønsker at forblive boende i landområdet, hvor de har levet livet og dermed stadig være en del at et fællesskab for alle aldre og samlivskonstellationer, og hvor der stadig er brug for netop deres erfaring, kompetencer og hjælp, selvom børn og børnebørn evt. ikke lige bor rundt om hjørnet. Hvor man finder tryghed, sammen med andre – hvor man aldrig er helt alene.

Foto: Morsø Kommune

Forfatter

Related posts

Top