Læserbrev: Venstre centraliserer Danmark igen og igen

Læserbrev af
Simon Kollerup (S), folketingsmedlem, Christiansborg

Jeg har en Facebook-følger, som følger særligt godt med. Han hedder Torsten Schack Pedersen og sidder i Folketinget for Venstre. Han følger så godt med, at han har læst mit opslag om, hvordan Lars Løkke Rasmussen gang på gang har været bagmanden og arkitekten bag omfattende centralisering af Danmark. Til stor skade for områder som vores.

Torsten Schack skriver i et indlæg her hos LimfjordUpdate.dk d. 20. februar, at det, jeg skriver i mit Facebookopslag, skulle være forkert. Gid det var så vel. Men det er ikke mig, der ikke har styr på fakta. Schack hævder i sit indlæg, at Socialdemokratiet stemte for aftalen om kommunalreformen. Det gjorde vi ikke. Vi stemte imod, netop fordi vi frygtede en omfattende centralisering. Det var Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, der stemte reformen igennem.

Venstre har siddet i statsministerkontoret det meste af dette og forrige årti. Det har haft sin pris for yderområderne. Partiets eneste indsats for at styrke lokalsamfund uden for de store byer har været at flytte statslige arbejdspladser ud. Det er sådan set et initiativ, som Socialdemokratiet støtter, men desværre giver regeringen med én hånd og tager med den anden. Regeringen har siden 2015 skåret 20 milliarder kroner på erhvervsskoler, gymnasier, VUC m.v. Det rammer urimeligt hårdt på mindre uddannelsessteder som VUC Thy-Mors og Morsø Gymnasium for bare at nævne to lokale eksempler, hvor nedskæringerne har betydet fyringer af fire lærere og på sigt truer gymnasiets eksistens. Hvis gymnasiet lukker, vil øens unge allerede i teenageårene skulle flytte for at uddanne sig.

Siden kommunalreformen blev indført, er der kommet 30 procent færre politistationer. Der er også færre folkeskoler. Samlet set er der, siden Lars Løkke blev statsminister i 2015, forsvundet knap 7000 offentlige jobs uden for københavnsområdet.

Men lad os ikke dvæle ved fortiden. Hvordan ser det ud i dag? Ikke spor bedre. For i dag lægger Venstres top op til mere centralisering. Regeringen vil gennemføre endnu en gennemgribende centralisering med sundhedsreformen, hvor den vil tage indflydelsen over sundhedsvæsenet væk fra de lokale folkevalgte. Regeringen vil også fortsætte de årlige nedskæringer på uddannelserne og altså presse uddannelserne i Thy og på Mors yderligere.

I Socialdemokratiet tror vi på de mindre byer og samfund. Vi vil sikre flere arbejdspladser i hele landet. Vi vil oprette 20 nye politienheder – 10 på hver side af Storebæltsbroen. Vi vil stoppe regeringens nedskæringer på uddannelse og sikre de små gymnasiers overlevelse med et større tilskud. Vi vil bevare regionerne og den lokale indflydelse. Samtidig vil vi oprette nærhospitaler, så flere borgere kan blive behandlet tæt på deres hjem. Vi vil have nærheden tilbage.

Forfatter

Related posts

Top