Læserbrev: Tag flere lærlinge ind!

Læserbrev af
Lauge Larsen (S), medlem af Regionsrådet for Nordjylland

Det har været ret beskæmmende at læse om visse arbejdsgiveres modstand mod at tage lærlinge ind. Man har kunnet læse om arbejdsgivere, der udtaler, at de unge nu om dage er for bøvlede. Det sagde man også i det gamle Grækenland for mere end 4000 år siden. Så alt er ved det gamle

Der er ingen, der vil påstå, at det nødvendigvis ubetinget er let at have lærlinge. Det er unge med meget forskellige baggrunde: evner, opdragelse, holdninger.

Store dele af det danske erhvervsliv bygger på et fantastisk system med elever og lærlinge. Her rekrutteres hvert år mange tusinde nye håndværkere, sundhedspersonale, kontorfolk, bankfolk….

Danmark har et fantastisk godt uddannelsessystem til disse jobs. Mange lande ser meget misundelige på os.

Men systemet bygger som nævnt på, at mange arbejdsgiver opretter lære-eller elevpladser.

De fleste arbejdsgiver påtager sig opgaven og gør et godt og stort arbejde. Men der er nogle, der ikke er solidariske og blot tager de færdiguddannede ind. Det er ikke i orden.

Der kan være mange grunde til, at lærlinge ikke føler sig til rette på arbejdspladsen. Der er et stort spring fra det frie ungdomsliv og til at begynde på en arbejdsplads, hvor man måske i frokostpausen mest taler om børneopdragelse, pensionsopsparing og ferieture. Måske ikke det mest ophidsende for en 18-årig.

Det er vigtigt, at der skabes et miljø, hvor de unge trives. Selvfølgelig også helst sammen med andre unge, man har fælles interesser med.

Stor ros til installatør Michael Wulff i Støvring. Nordjyske fortalte forleden, hvordan han tager masser af lærlinge ind.

Det er selvfølgelig en opgave for arbejdsgiveren at skabe et miljø, der kan tiltrække og fastholde de unge lærlinge.

Det indebærer også, at man generelt tror på de unge og tror på, at de fleste mennesker kan lære det fag, de brænder for.

Ellers kommer vi for alvor til at mangle faglært arbejdskraft.

Så er vi for alvor ilde stedt.

Foto: Region Nordjylland

Forfatter

Related posts

Top