Læserbrev: Regionernes fremtid

Læserbrev af
Lauge Larsen (S), Medlem af Region Nordjylland
7900 Nykøbing Mors

DF, Danmarks næststørste parti, meldte forleden ud, at partiet ved kommende finanslovsforhandlinger vil kræve, at regionerne nedlægges.
Ak ja.
DF har jo altid været et impulsstyret parti. Et parti, der som Donald Trump, er styret af følelser og ikke af facts.
Lad os tag nogle facts om regionerne virke i de seneste år:
Færre danskere dør af hjertesygdomme, færre danskere dør af kræft, flere danskere lever længere med en kræftsygdom, Danmark er langt med omlægning til ambulant behandling, flere patienter kommer igennem kræftpakkerne til tiden, rekordlav ventetid til planlagt operation. Og jeg kunne blive ved
Dansk Folkeparti mener, at staten skal overtage styringen af sygehusene. Det er jo et ret genialt forslag. Statens har jo netop vist store evner til at styre driften af forskellige offentlige områder. Bare tænk på skat.
Nej vel.
Hvilke genier i DF har udtænkt, at embedsmænd i København vil være fantastiske til at styre f. eks. Thisted sygehus eller Skejby.
Al erfaring viser, at det er bedst at styre sygehusene lokalt. Og på alle andre områder arbejder DF da trods alt også for en decentralisering.
Uden regionerne havde der ikke været et sygehus i Thisted.
Det er vigtigt, at politikerne lokalt er i kontakt med befolkningen og kan bruge denne viden over for sygehusledelsen, der sidder lokalt.
De lande hvor staten styrer sygehusene, er det ikke gået godt. Det er farligt, når der hele tiden går landspolitisk valgkamp i sygehuspolitikken. Så vil det ofte være populistiske forhold, der styrer politikken. Det er ikke til fordel for befolkningen.
Desuden må man også spørge, hvem der skal styre de alment praktiserende læger og speciallægerne, hvis det ikke skal være regionerne? Måske vil man foreslå, at det skal være kommunerne.
Danmark har et effektivt system på dette område. Men intet tyder på, at staten eller kommunerne vil kunne styre området nær så godt som regionerne. Der er langt til hovedstaden!
Og især små kommuner som Mors vil få store problemer med rekrutteringen af læger, da vi har begrænsede ressourcer til denne proces.
Lad de 5 regioner fortsat drive vores effektive sundhedsvæsen.
Det er vigtigt, at det er lokale politikere, der bestemmer over lokale sygehuse, praktiserende læger og speciallæger.
Og det er vigtigt, at det er lokalbefolkningen, der vælger disse politikere.

Foto: Region Nordjylland

Forfatter

Related posts

Top