LÆSERBREV : oplevelsescenter for Moler og Fossiler

Af Poul Kristensen
Kommunalbestyrelsesmedlem for Demokratisk Balance

I udvalget for teknik og miljø var vi i foråret på inspirationstur hvor vi blandt andet besøgte Vadehavscenteret og fik historien om at fire borgmestre satte sig sammen med samme dagorden, nemlig at vadehavets natur, fugle og dyreliv skulle vises frem på en helt ny måde. Det var utrolig spændende at høre hvordan et meget stort stykke arbejde i den grad har båret frugt og bragt både masser af turister og arbejdspladser til området. Man hævede barren og gik fra at man ønskede en nationalpark til at det skulle være Unesco verdens arv, – og det lykkedes. Et hus i træ til 63 mio. kr. bygget, og finasieret ved bidrag fra fonde og fra Esbjerg Kommune, – et fantastisk sted.

Vi fik efterfølgende en rundvisning i centeret og forstod til fulde hvorfor der på 3½ måned havde været 23.000 besøgende gæster selv om man på årsplan optimistisk havde regnet med 40.000. Man forventer 4-500 ture årligt fra blandt andet skoler, og man har blandt mange andre ansat 4 biologer. 700 frivillige og støttemedlemmer bliver medinddraget og bidrager i dagligdagen.

Må indrømme at jeg gik og transformerede historien til moleret og museet, og her kunne se et kæmpe potentiale for Nordmors.

I Demokratisk Balances potentiale plan for Nordmors er et nyt Fossil og molercenter ved Skarrehage den helt store trækkraft. Centret vil være et naturhistorisk fyrtårn som har et potentiale til at kunne trække titusindvis af turister og forskere til øen. Centret skal placeres hvor det nuværende fossil og molermuseum ligger, tæt ved museumsgraven, molerværket og tørreladen, og selvfølgelig med lystbådehaven i Ejerslev inden for rækkevidde.

På Mors handler det om at de 21 medlemmer af kommunalbestyrelsen sætter sig sammen og i enighed går i gang med at føre planen ud i livet, dette uanset om molerklinterne ved Hanklit bliver udnævnt til Unesco Verdens arv eller hele området får anerkendelse som Unesco Geosite. Tænk på hvad et sådan center vil betyde for Nordmors.

Forfatter

Related posts

Top