LÆSERBREV : Ny grøn politik for Thy

Af Niels Klingenberg Vistisen
Kandidat til kommunalvalget for De Konservative i Thy

Thisted er klimakommune nr. 1 og bryster sig over dette, med vindmøller, testcentre og mere. Det er dog en klimapolitisk blindgyde hvis I spørger mig, og det er ved at vise sig. Tiden er løbet fra kæmpevindmøllerne, og næsten alle kommuner på vestkysten siger stop. Kun i Thisted trækkes vi med en gennemført træls vindmølleplan, anført af DF og V, som primært tjener projektmagernes interesser. Det giver heller ikke politisk kapital på Christiansborg længere, så hvorfor gør vi det egentlig? Det er på tide med en helt ny grøn politik, og en ny klimalinje i Thisted kommune. I min verden indebærer den et stop for kæmpevindmøller, og meget andet end affaldssortering, som alligevel skal køres hundrede kilometer væk. En ny grøn politik i Thy skal handle om andre energiformer, f.eks. vores jordvarme på kraftvarmeværket, på solenergi, og naturligvis på bølgeenergi. Hvis vi gør det nu, og skaber rammer for det, kan det igen give et os forspring, ligesom møllerne gjorde det engang. Men vi skal også se på det grønne i naturen, med en bedre beskyttelse af Nationalpark Thy. Det skal dog ikke have ensidigt fokus på reduktion af CO2, eller sortering af rådne bananer og plastik. Det er også lige meget om det giver klimakommune plus status, eller andre buzzwords. Men det skal give mening, og det skal passe til Thy. Grøn er også andet end klima.

Vi skaber kun rammerne, ved på kommunalt plan at engagere firmaer og uddannelsesinstitutioner, og være i dialog med dem om hvordan de kan få gode muligheder og vilkår i Thy. Det er ikke kun statslig ekspropriation af jord til et testcenter, der skal til. Hvorfor er der ikke gjort mere i bølgeenergien, i samarbejde med ingeniører fra Aalborg universitet, så der kan være et besøgscenter i Hanstholm, som turister kan besøge samtidig med det i Østerild? Og så måske et besøgscenter i Thisted, på kraftvarmeværket? Er der lavet et besøgscenter ved den nye termiske boring nord for byen, eller er der inviteret studerende til at være en del af projektet?

Der er sagt meget kritisk om den nye affaldssortering, og rigtigt er det at der er problemer med papirsposer, lugt og svampevækster. Men det værste er, hvis affaldet skal køres langt væk, i lastbiler der kører på diesel. Så forsvinder noget af fidusen Hvis I spørger mig. Hvis Thisted skal løfte sig lidt over statslige krav, og ikke kun gøre hvad andre kommuner gør, så skal der tænkes nyt. Vi skal kræve nye løsninger af leverandørerne, hvis det er det vi vil. Og så skal det altså kunne fungere for borgerne. Det er et naturligt krav, men det er altså også forudsætningen for at det bliver en accepteret løsning. Det værste er næste, at have investeret i det, for så senere at måtte opgive det.

Vindmøller er toppet, både i egen teknologisk udvikling, men også som en del af den vedvarende energi. Og hvem har egentlig sagt at vindmøller skal være det eneste? De skal selvfølgelig suppleres af andre energiformer, f.eks. jordvarmen. Hvis vi får det ordentligt forankret i Thy, med helhedsbriller på, så det kan det også blive et politisk eksempel for andre kommuner. Og måske andre lande?

Det nye byråd, hvem vi så end bliver, skal stoppe opstilling af kæmpevindmøller, og så få lavet en ordentligt, fremtidsorienteret ny grøn politik.

 

 

 

Forfatter

Related posts

Top