LÆSERBREV : Morsø skal være børnenes ø

Af Rasmus Rosenkrantz
Kandidat for Socialdemokratiet, Morsø KV17

Et af de emner som har optaget mig meget de seneste år er den affolkning vi oplever her i ”vandkants-Danmark”. De videregående uddannelser ligger i storbyerne og ungdommen tvinges derfor mod de større byer. Her får de efterfølgende et arbejde, får børn og etablerer sig.

Nogle af de fraflyttere længes efter familien, trygheden i det tætte nærmiljø og vennerne, og ønsker måske at flytte tilbage. De kan i de fleste tilfælde ikke finde et job som matcher deres uddannelse, og mange ender derfor med at blive i og omkring universitetsbyerne.

Her på Mors har vi de seneste år oplevet affolkning. En affolkning, som i bund og grund betyder færre penge i kommunekassen, grundlaget for vores fælles velfærd. Hvad kan vi gøre for at vende udviklingen? Vi kan ikke flytte uddannelserne til Mors, så de unge er nødt til at tage til universitetsbyerne. Men kan vi gøre Mors så attraktivt et sted at skabe rammerne om sin familie, at de flytter tilbage efter endt uddannelse?

Når de unge er færdige med deres uddannelser er det næste skridt for de fleste at stifte familie. Det er derfor børnefamilierne, jeg mener vi bør satse på at få til øen. Det er begrænset hvor mange akademiske arbejdspladser Mors kan tilbyde, så hvordan gør vi Mors til et attraktivt sted at bosætte sig som pendlerfamilie?

Vi har noget helt specielt i det trygge nærmiljø. Vi har et godt lokalsamfund med minimal kriminalitet set i forhold til storbyerne. Børn og unge kan færdes frit, uden vi som forældre behøver bekymre os.

Men hvad kan vi mere gøre for at gøre det endnu mere attraktivt at flytte til Mors som pendlerfamilie? Gratis dagtilbud og fritidsordning – kunne være svaret. En pendlerfamilie bruger meget tid på vejen frem og tilbage på arbejde – nogle måske flere timer om dagen. Et gratis dagtilbud/fritidsordning ville give familierne et større økonomisk frirum og give mulighed for at arbejde færre timer og på den måde have lige så meget tid til deres familie som alle andre.

Mit forslag er en langsigtet investering i vores samfund og i fremtidige børnefamilier. Jeg er til gengæld overbevist om at flere familier vil vælge at bosætte sig på Mors. Huspriserne vil stige, vi vil opleve mere handel i vores butikker og kommunekassen vil på længere sigt indkassere flere skattekroner.

Forfatter

Related posts

Top